Logo

Villestrup (Willestrup)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Villestrup (Willestrup)

 

Villestrups (eller Willestrups) massive rød pudsede mure rejser sig på en holm i et fugtigt engdrag omgivet af vand til alle sider. Det trefløjede anlæg er opført i 1538-42 af landsdommer Axel Juul umiddelbart efter Danmarks sidste borgerkrig. Grevefejden. Til Villestrup hører Jyllands smukkeste barokhave. Godset ejes fortsat af efterkommere af bygherren.

 

• Nordjylland, Himmerland, Arden Kommune, 17 km nordøst for Hobro

• Offentlig adgang til haven i sæsonen. Cafe og gavebutik. Put & take-fiskeri

• Godsejer Vincents Georg Juul

• 1.407 ha

• Opført 1538-42. Ombygget 1757 og 1812-19.

 

Villestrup (Willestrup)

• Bygningen

Hovedbygningen består af tre fløje i to etager. Den høje massive bygning er rødpudset under et helvalmet rødt tegltag. Adgang til herregården foregår via nordfløjens port. Over porten oplyser indvielsestavlen, at Axel Juul sammen med sin kære hustru Kirsten Lunge lod gården opføre fra grunden i det Herrens år 1542, samme år som parret i øvrigt blev gift.

Bygningen er opført af røde og gule munkesten fra ejendommens eget teglværk. Den sengotiske borgs murværk blev udsmykket med runde blændinger ikke ulig den lidt ældre, men tilsvarende murbehandling på Odden ved Hjørring. De uregelmæssigt anbragte vinduer har haft rundbuede afslutninger. Mod borggården ses en tidstypisk gesims med buefrise. Til vestfløjen er føjet en vestvendt fremspringende fløj under et teglhængt sadeltag.

 

Ved sydfløjens indgang mod gården sidder to særegne relieffer fra 1552 med Axel Juuls og Kirsten Lunges portrætter Sydfløjens dørportal er bemærkelsesværdig. Den fornemme sandstensportal fremtræder i bruskbarokstil og er formentlig udført af billedhuggeren Henrik Henriksen omkring 1635.

Omkring 1757 gennemgik Villestrup sin første større ombygning, der bl.a resulterede i indsættelse af de nuværende store rektangulære vinduer I begyndelsen af 1800-tallet blev østfløjen, der oprindeligt lukkede herregårdsanlægget og husede gårdens kapel, nedrevet. Ved samme lejlighed forsvandt de sengotiske elementer såsom de blændingsprydede kamtakkede gavle.

 

Villestrup (Willestrup)

Villestrups barokhave er en af landets ældste. Det stemningsfulde regelmæssige anlæg er blevet renoveret og åbnet for offentligheden af den nuværende ejer Vincents Juul, en efterkommer af bygherren Axel Juul. I baggrunden ses det såkaldte "Turneringshus" opført omkring 1750.

 

Villestrup (Willestrup)

Sandstenstavlerne med Axel Juul (øverst) og Kirsten Lunges portrætter er indsat over sydfløjens indgangsparti. De blev gift i 1542 omtrent på det tidspunkt, hvor herregården stod indflytningsklar.

 

• Interiør

Hovedbygningens indre er præget af ombygninger i 1700-tallets barokstil med stukkatur og tilstræbt regelmæssighed i ruminddelingen. Gården er desuden blevet renoveret gentagne gange i løbet af 1900-tallet.

 

• Omgivelser

Villestrup ligger på en holm omgivet af vand i en kunstig sø med tilstrømning fra Villestrup Å. Nordvest for åen breder Villestrups fornemme godt 5 ha store barokhave sig. Haven blev anlagt i barokstil allerede i slutningen af 1600tallet. Fra den oprindelige have er bevaret labyrinten med formklippede bøgehække. Siden blev haven udvidet i fransk stil med terrasser, kanaler og spejldam omkring 1755. I dag er den delvis rekonstruerede park opdelt i en række klart adskilte haverum delvist indrammet af lindealleer Det sydligste haverum med tilhørende havehus var oprindeligt indrettet som ridebane. Ved renoveringen af haveanlægget i 1986-88 blev der anlagt spejldamme, fontæner og kanaler i barokstil. En rosenafdeling og en landskabelig have mod nord hører til Villestrups storslåede, offentligt tilgængelige park.

 

• Historie

Villestrups bygherre, Axel Juul, forestod som kongens landsdommer inddrivelsen af bøndergods fra de oprørske jyske bønder i årene efter reformationen. I 1535 havde Axel Juul arvet brydegården Willestrup efter sin far Søren Juul. Ved inddragelse af gods i Villestrup fra bønder, der havde deltaget i Skipper Clements opstand, oprettede landsdommeren sin ny hovedgård ikke langt fra den fædrene gård i Astrup Sogn. I 1538 påbegyndtes opførelsen af det nuværende anlæg i den sydlige udkant af Rold Skov. Villestrup blev i 172 5 erhvervet af Frederik Sehested, hvorfra den passerede videre til svigersønnen Verner Rosenkrantz i 1754. I 1869 kom herregården tilbage i Juulslægtens eje. Den nuværende ejer, Vincents Juul, er en direkte efterkommer af landsdommer Axel Juul. Det er Vincents Juul, der har genoprettet barokhaven på Villestrup.

 

VIGTIGE ÅRSTAL

1542 Landsdommer Axel Juul opfører Villestrup.

1690 (ca.) Barokhaven på Villestrup anlægges.

1755 Baron Verner Rosenkrantz omlægger haven.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.447 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• BangsboDen beskedne herregård i bindingsværk er opført i midten af 1100-tallet. Bangsbo blev i...
• FyrkatVikingeborgen Fyrkat i Onsild Ådal sydvest for Hobro blev udgravet i årene 1951-63....
• KongstedlundKongstedlund ligger på et lille firkantet voldsted omgivet af nu tørlagte grave på alle...
Afstemning
Hvilket slot er Danmarks flotteste?
Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?


Foreslå nyt svar
Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Foreslå nyt svar

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1242427-09-2018 16:58:08 Marita Øre
Hej Jørgen Pedersen. Vi er nogen teknologstuderende der har forelsket os i Villestrup gods. - og kan se at du har været der. Ved du om man kan komme i kontakt med godsejeren og måske bede om lov til at besøge stedet og barokhaven??
1087418-02-2017 12:37:00 Jørgen Pedersen
Dejligt sted, fantastisk beliggenhed, nød meget at være en del af Barokhaven´s spisested, og selskabet med Vincent Juul

Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?


Foreslå nyt svar
Fortæl dine venner om os