Logo

- Nordjylland

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 - Nordjylland

 - Nordjylland

 (betegnelserne s. og et tal virker ikke)

 

Nordjylland

 

Jyllands herregårde er ikke ligeligt for delt. De historiske gårde med tilhørende udstrakte herregårdslandskaber finder man især i Vendsyssel og Himmerland samt på Djursland. Heroverfor står i det nordlige Jylland Thy uden egentlige herregårde, men til gængæld med et af landets mest storladne voldsteder fra den tidlige middelalder, Sjørring ved Thisted, ligesom landets største vikingeborg, Aggersborg, ligger i Hanherred i grænselandet mellem Vendsyssel og Thy.

 

En række af landets ældste herregårde ligger i Nordjylland: I det sydlige Himmerland finder man Tjele og i Salling bispeborgen Spøttrup. Nordenfjords i Vendsyssel og Hanherred udmærker Odden og Kokkedal sig. Dertil kommer en hel række anlæg i Salling i den særegne danske lS00-tals stilblanding kaldet gotisk renæssance: Østergård, Junget og Krabbesholm. Det er ligeledes bemærkelsesværdigt, at de efter reformationen ombyggede middelalderklostre næsten alle findes i det nordligste Jylland, her repræsenteret ved Oksholm i Hanherred samt Børglum og Dronninglund i Vendsyssel.

 

Renæssancens pragtgårde er koncentreret i Himmerland og egnen syd for Mariager Fjord Lindenborg, Overgård, Støvringgård, Villestrup, Visborggård samt den overdådige bindingsværksgård Lynderupgård ved Hjarbæk Fjord. Perlen finder man dog i Vendsyssel, nemlig Voergård.

 

De senere tiders stilarter, barokken og klassicismen er derimod ikke særligt rigt repræsenteret i Nordjylland. Dog fremtræder de ovennævnte oprindelige klosteranlæg som herregårde i barokudformning med vor fornemste arkitekt inden for senbarokken, Laurids de Thurah, som ansvarlig for Børglums og Dronninglunds ombygning. Det mest stilrene barokanlæg finder man mærkværdigvis i det nordlige Vestjylland, hvor en pastor emeritus i 1760'erne lod det symmetriske herregårdsanlæg Ausumgård opføre syd for Struer.

 

Egentlig klassicistiske herregårde finder man ikke i Nordjylland, Men klassicismens stilelementer med hvidpudsede mure, regelmæssigt anbragte vinduer, klassisk inspirerede portaler og sorte teglhængte helvalmede tage optræder naturligvis flere steder, mest synligt på Bratskov og Baggesvogn nord for Limfjorden og Strandet øst for Skive. Med Højriis på Mors som en markant undtagelse er den historiske stilblandingsperiode ikke stærkt repræsenteret i det nordjyske, hvor det næsten er som om, det mere betydningsfulde herregårdsbyggeri ophørte i 1600-tallet.

 

Når det gælder herregårdenes størrelse, kan man heller ikke hævde, at det nordlige Jylland fører sig frem. Kun tre af de nedenfor beskrevne godser har et jordtilliggende på over 2.000 ha, og de ligger alle i Himmerland. Størst er Tjele med 2.700 ha. Herefter følger Nørlund med 2.400 og Overgård med 2.376. Bortset fra Villestrup med 1.400 ha har ingen andre af de nordjyske godser over 1.000 ha.

 

Til sammenligning finder man på Sjælland 25 godser med et jordtilliggende på over 1.000 ha. Specielt nord for Limfjorden er herregårdenes arealer små. Det er også nordenfjords man finder en hel række jordløse godser:

Bangsbo, Bratskov, Kokkedal, Odden og Sæbygård samt Dronninglund, hvortil der dog hører et skovareal på 169 ha.

 

Relativt mange nordjyske herregårde bliver i dag anvendt til andre formål end det oprindelige. Ikke mindre end 18 af de 39 her beskrevne nordjyske herregårde er i en eller anden form inddraget i bevarelsen af vor truede kulturhistorie. Egentlige statsstøttede museer finder man på Spøttrup, Bangsbo og Sæbygård, mens Voergård, Børglum, Odden, Højriis og Stårupgård har åbnet deres tunge herregårdsdøre på privat initiativ. Ved Aggersborg, Visborggård og Villestrup er der offentlig adgang til de museale omgivelser. Bratskov er et prisværdigt eksempel på, at de kommunale myndigheder har forstået betydningen af vor kulturarv og efter restaurering har omdannet den gamle herregård til et kommunalt kulturhus.

 

Skoler er selvfølgelig også en del af vor kultur, og ganske mange jyske herregårde fungerer i dag som højskoler, f.eks. Rydhave, Krabbesholm og Tårupgård. Hotel- og kursuscentre er også med til at åbne en række herregårde for offentligheden, bl.a. St. Restrup, Kokkedal og Dronninglund.

 

Herregårdenes tidligere lukkethed er i vort århundrede blevet afløst af åbenhed med tilgængelige naturområder, parker og haver i bygningernes umiddelbare nærhed. Over halvdelen af de beskrevne herregårde stiller i en eller anden form deres omgivelser til rådighed for offentligheden.

 

Til slut skal et subjektivt udvalg af smukt beliggende herregårde fremhæves: Børglum og Baggesvogn i det nordvestlige Vendsyssel, Kokkedal og Aggersborg på nordsiden af Limfjorden. Lindenborg, Villestrup og Lynderupgård i Himmerland. Tårupgård, Strandet, Eskjær og Spøttrup i Nordvestjylland.

 

I Vendsyssel, Himmerland og Nordvestjylland med Salling og Mors ligger ca. 150 herregårde. I det følgende er beskrevet de 39 efter forfatterens skøn vigtigste historiske gårde. Hertil kommer kortfattede beskrivelser af udvalgte voldsteder fra middelalderen.

 

 - Nordjylland

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.022 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her