Logo

Herschendsgave

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Herschendsgave

 

● Region Midtjylland - Skanderborg Kommune

● Adresse: Herschendsgavevej 28, 8660 Skanderborg

● Ejer: Svend Laursen, Irene Laursen

● Forbindelse til Nissumgaard

● 177 ha landbrugsdrift/skovbrug

● Hovedbygningen er opført 1868

 

Herregården Herschendsgave blev oprettet af tidligere krongods i 1767. Herschendsgave var ejet af Herschend-slægten fra 1767 til 1929.

Det nuværende Herschendsgave blev opført i klassicistisk stil i 1868.

 


Hovedbygning

I 1769 opførte Peder Herschend en lille hovedbygning af bindingsværk. Denne bygning fik sandsynligvis tilføjet sidefløje i starten af 1800-tallet.

 

I 1868 opførtes en ny og større hovedbygning med hjælp fra ingeniør J. Clausen fra Horsens. Denne bygning blev to etager høj og muret af gulsten. Ud mod gårdspladsen blev midt på huset opført et tårn med et kobberklædt spir. Indvendig blev hovedbygningen dekoreret med vægmalerier af maleren Oscar Herschend, der var en bror til Peter Herschend. Bygningen blev opført i klassicistisk stil og svarede bedre til slægtens herskabelige status. Hovedbygningen er ikke fredet.

 

Herschendsgave

 

Andre bygninger

Peter Herschend, den anden i rækken af ejere med samme navn, opførte i 1843-1846 en stor, grundmuret avlsgård. Avlsanlægget blev symmetrisk anlagt, bestående af en stor lade med gennemkørselsport og i hver ende to mindre beboelsesbygninger samt to lange staldlænger. Avlsbygningerne er ikke fredede.

 

Herschendsgave

 

Omgivelser

Nordøst for hovedbygningen ligger en stor have. I haven findes hasselalléer, og før elmesygen for alvor tog fat i 1990erne, fandtes også alléer med store elmetræer.

 

I Omgivelseret omkring Herschendsgave findes fortidshøje og Gjesing Å.

 

Herschendsgave

 

Historie:

Kongemagten ejede fra middelalderen og frem til slutningen af 1700-tallet meget jord i området omkring Skanderborg.

 

I 1670 oprettede Christian V (1670-1699) et nationalt rytterkorps. Dele af krongodset omkring Skanderborg - herunder godset omkring det nuværende Herschendsgave - blev i den forbindelse udlagt til ryttergods, som skulle forsørge disse rytterregimenter. Området blev dengang kaldt Gjesing Mølle efter en af kongens vandmøller på stedet.

 

For at skaffe midler begyndte Kronen fra midten af 1700-tallet at sælge krongodset. I den forbindelse blev Skanderborg Rytterdistrikt nedlagt i 1767, og en del af jordtilliggenderne blev afsat til en nyoprettet herregård. Køberen var Peder Herschend, oprindelig Peder Sørensen, en søn af jævne bønder fra Herskind-egnen, hvorfra han tog det fortyskede navn Herschend. Han arbejdede sig flittigt op ad den sociale rangstige, og ved købet af herregården nåede han et af sine mål: at blive herregårdsejer.

 

Herregårdens første ejer, Peder Herschend, var meget aktiv og udviklede herregården på en lang række områder. Udover at opføre den første hovedbygning og forbedre markernes værdi ved bl.a. at lave jorddiger, drev Peder Herschend også et lille teglværk og producerede frugttræer til salg.

 

I 1788 fik Peder Herschend kongelig bevilling til at ophøje godset til stamhhuset Herschendsgave. Herregården blev nu et majorat, dvs. at godset blev båndlagt og hverken kunne sælges eller pantsættes, ligesom godsets formue heller ikke måtte bruges. Godsets årlige rente fungerede som underhold for ejeren. Derved sikrede Peter Herschend, at godset ikke i fremtiden forsvandt ud af slægtens eje.

 

Peder Herschend døde uden børn i 1796, hvorefter herregården blev arvet af nevøen Peter, der tog navnet Herschend. Herschendsgave blev siden arvet af hans søn og senere hans barnebarn, begge med navnet Peter Herschend. Da denne tredje Peter Herschend døde ugift og barnløs i 1901, overtog broren Christian Frederik Herschend og hans søn Fritz A. Herschend herregården.

 

Lensafløsningsloven fra 1919 afskaffede grevskaber, baronier og stamhuse, og Herschendsgave overgik til fri ejendom. I 1922 blev en del af Herschendsgaves gods solgt fra, og selve herregården blev i 1929 solgt ud af Herschend-slægtens eje og har siden 1970 været ejet af Svend Laursen.

 

Herschendsgave

1905-1910

 

Ejere af Herschendsgave

(1600-1767)     Kronen

(1767-1796)     Peder Sørensen Herschend

(1796-1823)     Peter Pedersen Herschend

(1823-1853)     Peter Petersen Herschend

(1853-1901)     Peter Petersen Herschend

(1901-1920)     Christian Frederik Petersen Herschend

(1920-1929)     Fritz A. Christiansen Herschend

(1929-1931)     Sigvald Pedersen

(1931-1935)     Johannes Jensen

(1935-1949)     C. Laursen

(1949-1970)     I.S. Laursen

(1970-       )     Irene og Svend Laursen

 

Herschendsgave er en herregård i Fruering Sogn i Skanderborg Kommune.

Herschendsgave er oprettet som slægtshus i 1767 af kammerråd Peder Herschend, der ved auktionen over en del af en tidligere Skanderborg rytterdistrikts jord købte gods ved Gjesing Øde Mølle (nu Gammel Gjesing). Peder Herschend hed oprindelig Peder Sørensen, stammede fra jævne bønder i Herskind i Skivholme Sogn. Han satte sig for at blive herremand, hvilket lykkedes med flid og initiativ.

 

Godset forblev i slægtens eje til 1929. Den nuværende hovedbygning, der i 1868 afløste en ret beskeden bygning i egetræsbindingsværk, er et herskabeligt bygningsværk i to etager med firkantet tårn og højt spir, tegnet af ingeniør J.C. Clausen fra Horsens.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.355 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her