Logo

Kølle

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kølle

Kølle. Murermester Thomas Bloms tegning fra 1826 af en kakkelovnskølle til Chresten Jacobsens bryggergård i Brolæggerstræde, København. Det væsentlige skift i kølleteknologien skete omkring 1800, da kakkelovnskøllen vandt indpas i de danske bryggerier.

 

Kølle har flere betydninger:

● kølle (våben) – en kølle er et primitivt våben.

● kølle (musikinstrument) – en kølle er en slags trommestik.

● kølle (sportsredskab) – en kølle er et redskab til brug i visse sportsgrene.

● kølle (værktøj) – se knippel eller mukkert.

Kølle Indretning, til ølbrygning

 

kølle, (af oldengelsk cylen 'ovn', af lat. culina 'køkken'), tørringsanlæg for spiret byg anvendt i den afsluttende delproces i maltfremstillingen, som er basis for bl.a. ølbrygning, se malt og øl. Kølningen reducerer vandindholdet og standser dermed den videre udvikling i bygkernen. Malten bliver lagerfast, men indeholder stadig de for den videre brygning nødvendige enzymer. Kølningen giver malten farve og aroma og har således en betragtelig indflydelse på det fremtidige brygs karakter. Kølleanlæg har gennem tiden udviklet sig fra simple bageovne og jordkøller over bl.a. røgkøller og kakkelovnskøller til nutidens automatiserede varmluftkøller.

 

Kølle: Indretning, hvori malt til ølbrygning kan tørres og evt. røges. Kan være indrettet i en skorsten, men også i et særskilt køllehus, anbragt et stykke fra øvrig bebyggelse af hensyn til brandfaren (fx Skovsgård, Langeland).

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.626 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her