Logo

Fyrkat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Fyrkat

 

• Nordjylland, Himmerland, 5 km vest for Hobro

• Offentlig adgang til voldsted med udstilling

• Anlagt 980-81

 

Vikingeborgen Fyrkat i Onsild Ådal sydvest for Hobro blev udgravet i årene 1951-63. Rundborgen er et af de fire ensartede og symmetrisk byggede anlæg, der stammer fra Harald Blåtands regeringstid Fyrkat og Aggersborg i Nordjylland, Nonnebakken på Fyn og Trelleborg på Sjælland. Borgene, der betegnes som trelleborge efter den først fundne vikingeborg, er også i international sammenhæng helt unikke og enestående vidnesbyrd om den stærke danske kongemagt ved vikingetidens slutning.

 

Fyrkat

 

Trelleborgene står som symboler på rigssamlingen under Harald Blåtand, hvor de må have indgået i kampen mod lokale høvdinge som en slags tvangsborge. Samtidig er de markante symboler på den organisation og militære disciplin, der har ligget bag ved den danske erobring af England i begyndelsen af 1000-tallet.

Borgenes opførelsestidspunkt kan dateres til 980-81. Anlæggene var kun i brug i få år, ca. 10 til 30 år. Bag den kraftige cirkulære jordvold lå 4x4 ens huse samlet i kvadratiske karreer. Træhusene var præcis 28,4 m lange med krumme vægge, en dør i hver gavl og en fast inddeling i tre rum med lang rummet i midten. De ens huse fungerede dels som magasinbygninger og værksteder, dels som kasserne-agtige opholdshuse med ildsted i husets midte. Fyrkat, Nonnebakken og Trelleborg er bygget over nøjagtigt samme model med 16 huse indenfor fæstningsvoldene, mens Aggersborg er tre gange så stor, men ellers i øvrigt følger den symmetriske opbygning, således at man må regne med samme bygherre og »arkitekt«.

Fyrkat

Skønt man kender forskellige tilflugtsborge fra oldtiden, kan man med god grund påstå, at med trelleborgene begynder historien om det samlede danske kongerige og historien om borge, slotte og herregårde. I middelalderen drejer denne historie sig i høj grad om kampen mellem centralmagtens borganlæg og privatmandens ret til at befæste sin bolig.

 

Fyrkat

 

Fyrkat

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.597 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• LerkenfeldtI det storslåede vesthimmerlandske landskab op mod den brede å, der har taget navn efter...
• SæbygårdDen trefløjede renæssancegård er opført i 1570'erne, men i tidens løb stærkt ombygget....
• RandrupRandrup er en gammel landsbyhovedgård, som nævnes første gang i 1490. Hovedgården Randrup...
Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Afstemning
Hvilket er det flotteste slot i DanmarkKommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!