Logo

Vildmosegaard

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vildmosegaard

 

Vildmosegaard ligger midt i det store naturområde Lille Vildmose. Vildmosegaard blev opført på en drænet søbund.

Hovedbygningen er en beskeden bygning opført af Heinrich Schimmelmann.

 

Vildmosegaard - Lille Vildmosecentret

Birkesøvej 16

9280 Storvorde

Region Nordjylland - Aalborg kommune

Offentlig adgang: Centeret har åbent dagligt

www.lillevildmose.dk - telefon 99 31 75 50

Ejer: Aalborg Kommune

Godsets størrelse: ? 00 ha

Funktion: Ingen oplysninger

Forbindelser: Lindenborg 

 


Vildmosegaard 

 

Hovedbygning

Hovedbygningen blev opført i 1767, samme år som Schimmelmann sikrede gården hovedgårdsprivilegier.

Hovedbygningen udgjorde oprindelig den nordlige længe i et firlænget anlæg.

De øvrige længer er senere revet ned, og i dag står blot selve hovedbygningen tilbage. Det er en enkelt bygning i en etage. Hovedbygningen er ved en senere ombygning blevet forlænget.

Fredningsstatus 2013: Hovedbygningen er ikke fredet.

 

Andre bygninger

De tidligere avlslænger er revet ned, og et selvstændig avlsanlæg blev genopført efter en brand i 1959. Også dette anlæg er siden nedrevet.  

Aalborg kommune opførte i 2006 en museumsbygning ved siden af den oprindelige hovedbygning. Museumsbygningen bruges som oplevelsescenter og er en del af Lille Vildmose Centret.

Fredningsstatus 2013: Museumsbygningen er ikke fredet.

 

Omgivelser

Området, som Vildmosegaard ligger på, bestod oprindeligt af fire søer, som man drænede i midten af 1700-tallet. Den første dræningskanal var 2,7 km. lang og løb ud i Kattegat. Kanalen kan stadig ses langs med Birkesøvej. 

I forbindelse med Vildmosegaard blev der anlagt en stor have med mange frugttræer. Det siges, at haven skulle have haft 600 kirsebærtræer. Haven blev dog delvis ødelagt af en brand i 1875.

Rundt om Vildmosegaard ligger Lille Vildmose, som blev fredet i 2007.  

 

Ejerhistorie

Helt frem til midten af 1700-tallet var området omkring Vildmosegaard, det vi i dag kalder Lille Vildmose, en ufremkommelig sump, som lå øde og ubrugt hen. Landbrugsudviklingen bevirkede imidlertid, at man i stigende grad blev opmærksom på, at hede- og mosejord kunne opdyrkes og inddrages som landbrugsjord.

 

Omkring 1750 ønskede Kronen derfor at afdække ejerskabet til Lille Vildmose. Der blev nedsat en kommission til formålet, der konkluderede, at mosen tilhørte Kronen, fordi gammel lovgivning fastslog, at dét ingen ejede, tilhørte kongen.

 

Kronen ejede ikke anden jord i området, og Frederik V (1723-1766) ønskede ikke at investere store summer i at dræne jorden. I stedet forærede han i 1759 området til sin overhofmarskal Adam Gottlob Moltke på den betingelse, at han skulle afvande området.

 

Moltke var Frederik V's mest betroede embedsmand. Han var samtidig en af landets største godsejere og var levende optaget af at udvikle og reformere landbruget. Moltkes fokus var ikke mindst rettet mod gennemførelsen af driftsmæssige reformer og moderniseringer. Dræningen og inddæmningen af Lille Vildmose lå derfor helt i tråd med Moltkes interesse.

 

Moltke lagde jorden under sit gods Lindenborg og påbegyndte afvandingen af de fire søer ved mosen i 1760. Selvom lokalbefolkningen ikke havde megen tiltro til projektet, forløb processen uden problemer, og efter blot to år var de fire søer tømt for vand.

 

I 1762, da søerne var blevet tømt, solgte Moltke grevskabet Lindenborg, inklusiv søer og mose, til den velhavende tyske handelsmand og politiker Heinrich Schimmelmann. Schimmelmann var en af 1700-tallets vigtigste økonomiske figurer. Med sin enorme privatformue ydede han billige lån til staten, ligesom han købte de danske sukkerplantager i Dansk Vestindien og dermed blev en del af den trekantshandel, der eksporterede varer fra Europa til Vestafrika, slaver fra Vestafrika til Vestindien og sukker fra Vestindien til Europa.

 

Schimmelmann fortsatte opdyrkningen af mosen, som viste sig at være meget frugtbar. I 1767 sikrede han sig, at Vildmosegaard, som blev etableret på det nyinddæmmede område, fik status af herregård, hvilket i praksis betød, at gården fik skattefrihed.

 

Schimmelmanns efterkommere ejede gården frem til 1936, hvor staten overtog gården.

I 2013 var gården ejet af Aalborg kommune. Den oprindelige Vildmosegaard deler gårdsplads med oplevelsescentret Lille Vildmose, som tilbyder viden og udflugter ud i det naturskønne område omkring gården.

Lille Vildmose er fredet, og der arbejdes på at gøre det til nationalpark. 

 

Ejerrække

(1759-1762) Adam Gottlob Moltke

(1762-1782) Heinrich Carl Schimmelmann

(1782-1831) Heinrich Ernst Schimmelmann

(1831-1833) Joseph Frederik Carl Schimmelmann

(1833-1885) Ernst Conrad Ditlev Carl Joseph Schimmelmann

(1885-1922) Carl Gustav Ernst Schimmelmann

(1922-1936) Heinrich Carl Schimmelmann

(1936-1956) Staten

(1956-1975) P.J. Rasmussen

(1975-1998) Poul Brock Didriksen

(1998-2006) Sejlflod kommune

(2007-       ) Aalborg kommune


Vildmosegaard 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.494 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?







Effektiv reklame - klik her