Logo

Rye Nørskov Gods

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rye Nørskov Gods

  

Rye Nørskov blev først oprettet i 1800-tallet, som et af flere såkaldte "skovgodser".

Under Henrik Valdemar Nørgaards ejerskab mellem 1902 til 1931 blev Rye Nørskov udvidet betydeligt, da han bl.a. tilkøbte Rye Mølle.

Hovedbygningen blev opført mellem 1904 og 1907 efter tegninger af den kongelige bygningsinspektør Hack Kampmann.

Den består af en hvidkalket, vinkelformet bygning i to etager.

 

Ifølge definition (se Hvad er en herregård?) hører Rye Nørskov historisk set ikke til blandt herregårdene. Med bygninger af herregårdslignende karakter har gården dog i nutiden opnået en alment accepteret status som herregård.

 

Rye Nørskov Gods

Tinghusvej 4

8680 Ry

Region Midtjylland - Skanderborg kommune

Offentlig adgang: Ingen oplysninger

Ejer: Ole A Busck, Peter A Busck

www.rye-noerskov.dk

Telefon 86 89 16 22

Godsets størrelse: 1319 ha

Funktion: Landbrugsdrift/skovbrug og boligudlejning

Forbindelser: Holbækgaard, Rugaard (Jylland), Ulstrup (Midtjylland)

 

 

Hovedbygning

Hovedbygningen blev opført mellem 1904 og 1907 efter tegninger af den kendte arkitekt Hack Kampmann. Den består af en hvidkalket, grundmuret bygning i to etager med valmtag af sortblå tegl. Bygningen er vinkelformet og består således af en hovedfløj, som ligger mod øst, samt en lille kort sidefløj, der springer frem sydligst på den vestvendte gårdfacade. Indgangen sidder midt på hovedfløjen i en smal frontspids.

Fredningsstatus 2013: Hovedbygningen er ikke fredet.


Rye Nørskov Gods 


Andre bygninger

Nord for hovedbygningen ligger den trefløjede staldgård, hvis ene hjørne har et rundt tårn med kegleformet spir. 400 meter syd for hovedbygningen ligger avlsgården, som blev opført i 1911.

Til Rye Nørskov ligger Rye mølle, hvis eksistens kan spores helt tilbage til 1578. Den nuværende mølle blev dog opført i 1840'erne. Møllen har været brugt som melmølle, træsliberi, træskofabrik og elektricitetsværk. I 1833 blev der indrettet konfektionsfabrik i møllens lokaler.

Fredningsstatus 2013: Avlsbygningerne er ikke fredede.


Rye Nørskov Gods

 

Omgivelser

Rye Nørskovs hovedbygning er beliggende højt i det kuperede terræn i den omkringliggende skov. Herfra er der en flot udsigt ud over Knudsø. Endvidere er hovedbygningen omgivet af en park.

 

Ejerhistorie

Det var først i 1800-tallet, at man for alvor begyndte at interessere sig for området omkring Rye og Salten. Her lå der uopdyrkede muligheder for at udnytte landskabet til skovdrift.

Rye Nørskov opstod ved sammenlægningen af Rye mølle og præstegården i Rye. I 1856 solgte P. Chr. Hollesen præstegården til brødrene Peter Paul Christian Ferdinand og Adolf Tobias Herbst Mourier-Petersen. Køberne var to unge, handlekraftige mænd, der viste sig at være dygtige godsadministratorer. Rye Nørskov blev drevet som et 'skovgods' med meget store skov- og plantagearealer.

 

Peter Paul Christian Ferdinand Mourier-Petersen var også for en tid ejer af herregården Ulstrup, ligesom han i 1857 erhvervede sig Rugaard. Han sad i folketinget fra 1861, men størst succes havde han i Hedeselskabet, hvor han fra selskabets oprettelse i 1866 var bestyrelsesformand. Hedeselskabet blev oprettet med det formål at frugtbargøre den jyske hede. Broderen Adolf Tobias Herbst Mourier-Petersen ejede foruden Rye Nørskov også herregårdene Holbækgaard og Edelsborg.

 

Udover at være herremand var han også forstkandidat, en uddannelse inden for skovbrugsvidenskab, samt hesteopdrætter.

I 1902 blev Rye Nørskov købt af Henrik Valdemar Nørgaard, som gennem sit ægteskab med Anna Dorothea Suhr havde arvet en betydelig formue. Pengene blev brugt på at købe 80 ejendomme og parceller til Rye Nørskovs areal. I 1915 blev også Rye mølle erhvervet. Rye Nørskov var hermed en meget anseelig ejendom, som i 1904 fik en herskabelig hovedbygning og dermed herregårdslignende karakter.

 

Efter børskrakket i 1929 måtte Henrik Valdemar Nørgaard frasælge Ry Mølle med 340 tønder land. Han døde i 1931, og samme år kom Rye Nørskov Gods på tvangsauktion, hvor det blev købt af tekstilfabrikant Ejnar Faber fra Nyborg. Han købte Ry Mølle tilbage til godset i 1933 og indrettede konfektionsfabrik i møllens hovedbygning, der er fra 1840'erne. Rye Nørskov overdrog han i 1961 til datteren Gerda Thorning-Pedersen.

Rye Nørskov er i 2013 ejet af Ole og Peter Arnold Busck, der driver gården som land- og skovbrug.

 

Ejerrække

(       -1856) P. Chr. Hollesen

(1856-1898) Peter Paul Christian Ferdinand Mourier-Petersen

(1856-1902) Adolf Tobias Herbst Mourier-Petersen

(1898-1902) Enke efter Mourier-Petersen

(1902-1931) Henrik Valdemar Nørgaard

(1931-       ) Boet efter Henrik Valdemar Nørgaard

(1931-1961) E. Faber

(1961-       ) Gerda Thorning-Petersen

(2012-       ) Ole Arnold Busck

(2012-       ) Peter Arnold Busck 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.540 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her