Logo

- Sydjylland

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 - Sydjylland

 - Sydjylland 

 - Sydjylland

 

Region Syddanmark

 

Sønderjylland, eller Nordslesvig om man vil, indtager en særstatus i kongeriget, hvad angår herregårde. Med lidt god vilje tæller man 33 herregårde mellem Kongeåen og den nuværende grænse, men hovedparten er som store landbrugsbedrifter opstået i vort århundrede efter genforeningen i 1920. Historisk set indtager landsdelen rollen som grænseland, hvor middelalderens hertugdømme kun gav plads til få herremænd. I storhedstiden for dansk herregårdsbyggeri, renæssancen, bestræbte den dygtige Fr. 2. sig på at koncentrere kongehusets besiddelser i grænselandet syd for Kongeåen, hvor han i lighed med Nordsjælland tilbyttede sig herregårdene ved mageskifte og her koncentrerede de kongelige slotte. Dermed var der liden plads til private herremænd, og man kan tilmed konstatere, at vort nuværende kongehus har fortsat linien med overtagelsen af Gråsten i 1930' erne og senest overdragelsen af Schackenborg til prins Joachim i 1978, hvor Sønderjyllands sidste historiske gods overgik til kongehuset, som nu har solgt det videre.

 

Man kan måske hævde, at ruinen Trøjborg nord for Tønder står som et monument over de sønderjyske herregårdes skæbne. I den tilstundende konflikt om Sønderjylland blev godset i 1850'erne tilbudt den danske stat. Regeringen takkede nej, og i 1854 blev det meste nedrevet. Den stemningsfulde ruin nær den driftige avlsgård er nu en af de sønderjyske turistattraktioner.

 

 - Sydjylland

 

Lignende skæbne har grænsefæstningerne nord for Kongeåen haft. Fæstningen Riberhus blev nedrevet i slutningen af 1600-tallet, da landet mere end nogen sinde efter de ulykkelige svenskekrige manglede genbrugssten, og den vældige kongeborg Koldinghus gik sin skæbne i møde, da Danmark med Napoleonskrigene for sidste gang rodede sig ind i en stormagtskonflikt. I 1808 nedbrændte det meste af slottet. Til gengæld er museumsbygningen Koldinghus genopstået som fugl Phønix ved den fornemme restaurering fra 1976 og frem.

 

Sønderjylland besidder otte historiske »slotte«. Tre af disse fungerer nu som museer:

Sønderborg, Gram og Brundlund Slot. Fælles for de tre er deres rødder i middelalderen, men de er alle ombygget i nyere tid.

 

Nordborg er indrettet til efterskole og repræsenterer en blanding af de historiske stilarter, som de er blevet opfattet i grænselandet mellem tysk og dansk. Augustenborg, opført i en sen rokokostil, er som Nordborg blevet »ofret« i den tyske periode og fungerer nu som hospital.

Tilbage er de tre mest stilrene bygningskomplekser: Det vidunderligt beliggende Sandbjerg er en herlig klassicistisk bygning, som nu med et beskedent jordtilliggende drives som kursusejendom under Arhus Universitet. Gråsten, dronning Ingrids yndlingsslot, fremtræder i dag med en skøn park og et bygningskompleks fra overgangstiden mellem barok og rokoko.

 

Og endelig Schackenborg, der med et jordtilliggende på over 1.000 ha er en betydelig landbrugsbedrift. Den trefløjede hovedbygning fra 1662-66 er et af Danmarks første barokanlæg, anlagt af en af de få herremænd, der slap fra svenskekrigene med ære, formue og byggeinitiativer i behold, feltherren Hans Schack. 300 år senere har Schack-slægten indset historiens uomgængelighed og overdraget deres slægtsgods til kongehuset. Sønderjylland er sammen med Nordsjælland kongehusets land.

 

Til Sønderjyllands historie hører også landsdelene syd for den nuværende 1920grænse. Sydslesvigs herregårde og slotte er ikke medtaget, og de fleste større gårde i Sydslesvig er da også af tysk oprindelse. Den mægtige vandborg Lyksborg ved Flensborg

 

Fjord nordøst for Flensborg blev opført i 1587. Bygherren var Fr. 2.'s bror hertug Hans, der i 1564 fik overladt det østlige Sønderjylland som hertugdømme. Hertugen nedrev det ærværdige middelalderkloster Ryd, der blev erstattet med det nuværende tredobbelte hus, hvis struktur med dobbelthuse minder om Egeskov og Fraugdegård på Fyn. Glucksborq tilhører i dag hertugfamilien zu Sehleswig-Holstein, men væsentlige dele af slottet er indrettet som offentligt tilgængeligt museum.

 

Bispeborgen Guttrup blev i 1300-tallet overtaget af den forsmåede Abelsslægt, der gjorde krav på tronen. Middelalderborgen nedbrændte i 1492, men blev genopført af den daværende hertug Fr. 1. Slottet blev til stadighed udbygget i løbet af 1500-tallet. Slottet fik sin endelige form i begyndelsen af 1700-tallet, hvor den kolossale fire etager høje sydfløj opførtes. I forbindelse med hertugslægtens forræderi under den store nordiske krig overtog Fr. 4. Gottorp Slot i 1713. 1768 blev Gottorp overladt til landgreven Carl af Hessen-Cassel, hvis barnebarn i 1863 besteg den danske trone som Chr. 9. Gottorp blev i den tyske tid ombygget og indrettet til kaserne og først i 1947 forlod den sidste soldat stedet, der herefter blev indrettet til landsdelsmuseum for Slesvig-Holsten.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.330 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her