Logo

Klelund Jagtslot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klelund Jagtslot


• Holsted i Sønderjylland, Vejen Kommune, Region Syddanmark 

• Adresse: Agerbækvej 4, 6682 Hovborg - Telefon: 52 34 78 78 - kontakt@klelund.dk

• Ingen offentlig adgang

• Godsejer Sofie Kirk Kiær Kristiansen, (Lego-arving).

• 1648 ha jord og skov

• Opført 1919, nedrevet 2009 og erstatte af en større bygning (2.000 m2) 

Sofie har kæmpet mod myndighederne for at få lov til at holde 700 dyr ved sit jagtslot i Jylland.

Den ældste af de tre unge milliardærer, Sofie Kirk Kiær Kristiansen, 35, er gift med Christopher Kiær Thomsen, de er forældre til to døtre på seks og syv år.

Efter i flere år at have kæmpet en hård kamp mod bl.a. Naturklagenævnet fik ægteparret i 2010 grønt lys til at indhegne en dyrepark i Klelund ved Holsted i Sønderjylland. Ejendommen købte parret i 2005, og planerne er, at der skal være op til 700 dyr på det 1.400 hektar store område. For nylig flyttede familien også ind i jagtslottet, der hører til ejendommen – efter en betydelig ombygning.

 

Natur og jagt

Sofie Kirk Kiær Kristiansen er natur- og jagtinteresseret som flere andre i familien Kirk Kristiansen, hun har taget både Landbohøjskolens skovbrugsuddannelse og en vildtforvaltningsuddannelse fra Jægerskolen. Og det var et studieophold i Dyrehaven ved Klampenborg, der var med til at tænde drømmen om en dyrepark i Sønderjylland.

Sofie Kirk Kiær Kristiansen har i Danmark selskabet Kirk & Kiær Holding ApS, som skønnes at være 1,3 mia. kr. værd.

 

Klelund Jagtslot

Klelund ca 1920

 

Historie

Det oprindelige hedeareal blev i 1875 ved Hedeselskabets direktør, Enrico Dalgas', mellemkomst solgt til grev Frederik Christian Moltke fra Bregentved gods jorden. Grev Moltke tilplantede heden i trekanter adskilt af skovveje, der således mødtes i 5- og 7-stjerner – sandsynligvis inspireret af anlæg til brug for parforcejagt.

I 1919 blev området solgt til en tidens gullaschbaroner, bankdirektør A.H. Wellendorf, som samme år lod opføre et lille jagtslot i colonial style tegnet af arkitekt Albert Oppenheim. Allerede 1925 blev Klelund overtaget af hofjægermester Jørgen Sehested fra det fynske Broholm gods. Sehested solgte imidlertid ud af både jagtslottets indbo og af Klelunds arealer og i 1937 solgtes hele ejendommen videre til greve Léon Nicolai Moltke-Huitfeldt, som til gengæld ofrede plantagen mere opmærksomhed. Han etablerede bl.a. en spånpladefabrik i Holsted med det formål at udnytte træ fra Klelund bedst muligt. Moltke-Huitfeldt etablerede også et dambrug med 40 damme.

 

Efter en tvangsauktion kom Klelund i 1971 på komtesse Edel Brockenhuus-Schacks hænder. Hun var hollandsk gift og bosiddende i Canada. Hun var ligeledes engageret i plantagedriften og havde bl.a. gode resultater med fosforgødskning fra luften, hvorfor hun fik anlagt en lille flyveplads.

 

I 1985 blev Klelund solgt til Pensionskassen for Sygeplejersker, senere PKA, som omdannede hovedbygningen til kursusejendom, men også videreførte den plantagemæssige drift af ejendommen.

PKA solgte i 2005 Klelund til Sofie Kirk Kiær Kristiansen og Christopher Kiær Thomsen. De nye ejere lod i 2009 jagtslottet rive ned og erstatte af en noget større bygning (2.000 m2) tegnet af Schmidt Hammer Lassen architects.

 

Klelund Jagtslot


På Klelund findes i øvrigt en langdysse – Jyndovnen – og en runddysse samt flere gravhøje. I forbindelse med nedrivningen af hovedbygningen blev en gravhøj udgravet inden endelig sløjfning og der blev gjort et stort fund af ravperler, som nu kan beses på Museet på Sønderskov.

Den 26. februar 1944 styrtede et Handley Page Halifax bombefly ned i skoven og de 7 ombordværende omkom. Til minde om disse er der blevet rejst en mindesten ude ved vejen. I dag kan nedstyrtningsstedet kendes ved en lysning inde i skoven.

Besætningen ligger begravet i Fovrfeld Gravlund ved Esbjerg.

 

Klelund Jagtslot

 

Dyrehave

Siden 2008 har man ladet ca. 1.400 hektar af området fungere som en indhegnet dyrehave med offentlig adgang, hvilket Skov- og Naturstyrelsen har givet tilladelse til. Imidlertid har planerne om en indhegning mødt modstand fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening.

 

Ejerliste

(1875-1919) Frederik Christian lensgreve Moltke

(1919-1925) A.H. Wellendorf

(1925-1937) Jørgen Sehested

(1937-19??) Léon Nicolai greve Moltke-Huitfeldt

(1971-1985) Edel komtesse Brockenhuus-Schack

(1985-2005) Pensionskassen for Sygeplejersker, senere PKA

(2005-20xx) Sofie Kirk Kristiansen

 

Klelund Jagtslot

Klelund Jagtslot, der efter nedrivning er blevet genopbygget, ejes af Sofie Kirk-Kristiansen

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (24 stemmer)
Siden er blevet set 22.704 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1307123-12-2020 04:48:37 Bodil Rasmussen
Tilmelding til nyhedsbrev

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her