Logo

Taarnborg Ribe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Taarnborg Ribe

 

Adresse: Puggaardsgade 3, 6760 Ribe. Telefon: 75 42 59 00

 

Den gamle bispegård i Ribe blev opført i 1570-80 og indeholder enkelte træbjælker, der kan dateres tilbage til 1509. Bygningen er et af landets bedst bevarede renæssancehuse.

 

Taarnborg er opført som byherregård i 1570-80, og enkelte bjælker kan endda dateres tilbage til 1509. Huset er et af landets bedst bevarede renæssancehuse.

Taarnborg nævnes allerede første gang i 1440, som kirkens ejendom. Efter reformationen kom huset i den adelige Munk-families eje.

 

Salmedigteren H. A. Brorson
Fra 1742 til 1868 fungerede Taarnborg som Bispegård. Den første ejer var salmedigteren Hans Adolf Brorson, som i 1760 solgte det til staten. Fra 1867 har huset haft mange forskellige funktioner bl.a. som posthus, indtil det i 2001 blev solgt til Taarnborgfondet, der kort efter solgte det til Realdania Byg.

Flot gennemarbejdet

 

Taarnborg Ribe


Bygningen er opført i røde munkesten i krydsforbandt og relativt tynde murværk. Den oprindelige tagdækning har været skifer, men er i dag røde tegl. Husets fremtoning og især sydfacadens symmetri er arkitektonisk usædvanligt flot gennemarbejdet.

 

Taarnborg Ribe

 

Ud over Taarnborg er der på grunden også et bevaringsværdigt lille bindingsværkshus, "Hundehuset", som formentlig er fra midt i 1700-tallet.

 

Taarnborg Ribe

 

Taarnborg i Ribe er en herregårdslignende renæssancebygning fra omkring 1580. Huset er bygget i to etager over en høj kælder. Bygningen har takkede gavle og et sekskantet trappetårn. Taarnborg bliver allerede nævnt i 1440, men bygningerne fra dengang er ukendte. Gennem tiden har Taarnborg huset mange vigtige personer, blandt andre Danmarks første store historiker Anders Sørensen Vedel og biskoppen og salmedigteren Hans Adolph Brorson. I 1761 solgte Brorson Taarnborg til stiftet. På den måde kunne Taarnborg blive ved med at være bispebolig. 1907 åbnede Taarnborg som posthus efter omfattende restaureringer, hvor bygningen blev ført tilbage til dens oprindelige udseende.

Delvist offentligt tilgængelig Byggeår: o. 1580 Restaureret: beg. 1900-tal

 

Taarnborg Ribe

 

Taarnborg Ribe

 

Taarnborg Ribe

 

Taarnborg Ribe

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.689 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her