Logo

Charlottenlund Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Charlottenlund Slot

 

• Gentofte Kommune, 9 km fra Københavns centrum.

• Charlottenlund Slot og Slotshave. Jægersborg Allé 1, 2920 Charlottenlund

• Offentlig tilgængelig skov og park med forstbotanisk have og Danmarks Akvarium. Restaurant

• Opført 7737-33. Ombygget 7880-87

 Charlottenlund er opført af og opkaldt efter Chr. 6.'s søster Charlotte Amalie i 1731-33. Arkitekten var formentlig tidens største navn I.C. Krieger. Bygningen med den storslåede udsigt over Øresund blev i 1869 indrettet til sommerbolig for kronprins Frederik (8.). Ferdinand Meldahl, der i 1860' erne havde stået for genopbygningen af Frederiksborg Slot, ombyggede Charlottenlund med to tværfløje og det ret grimme kuppeloverbyggede tårn omkring 1880. Den sidste kongelige beboer var enkedronning Louise, der døde i 1926. Men først i 1936 blev slottet overdraget til Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser.

 

Charlottenlund Slot

 

I 1939 opførtes Danmarks Akvarium øst for slottet. Overfor ligger den særprægede Kavalergård, opført i 1883 af Ferdinand Meldahl. På modsatte side af vejen findes en lille udstilling om brandvæsenet i Gentofte opsat i et af de bevarede sprøjtehuse ved kysten.

 

Charlottenlund Slot

Charlottenlund Slot tegnet af H.G.F. Holm omkring 1830

 

Allerede i 1838 blev den oprindelige barokhave fra 1700-tallet omdannet til en forstbotanisk forsøgshave Danmarks første arboret under opsyn af Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. Siden anlagdes i 1870'erne en engelsk inspireret landskabshave ved havearkitekterne R. Rothe og H.A. Flint.

 

Kongefamilien forlod slottet i 1935, hvorefter det meste blev overtaget af Danmarks Fiskeriundersøgelser, som endnu råder over det. Dele af slottet bliver anvendt til kulturelle arrangementer.

Som supplement til havforskningen på slottet lå Danmarks Akvarium i et hjørne af slotsparken, indtil det i 2013 blev flyttet til Den Blå Planet på Amager. Slottet fungerer i dag som kontor og forskningslokaler for DTU Aqua, som altså fraflytter ved udgangen af 2016.

 

Charlottenlund Slot

Slots- og Kulturstyrelsen søger en ny lejer til Charlottenlund Slot, som er beliggende lige nord for København. Slottet med tilhørende bygninger bliver ledigt i løbet af 2017, og det bliver derfor muligt at erhverve sig et af Danmarks historiske slotte som lejemål.

http://slks.dk/slotte-ejendomme-og-haver/udlejning/lejemaalet-charlottenlund-slot/

 

Charlottenlund Slot

 

»Der er ca. 6.500 m2 til udlejning, hvoraf slottet er halvdelen. Vores forventning er, at lejeniveauet ligger mellem 750 kr. og 1.300 kr. pr. m2 per år afhængig af, hvilke bygninger man ønsker at leje og antallet af m2 man vil leje.«

Med andre ord vil det koste knap fem millioner kroner at leje hele molevitten - alle 6.500 m2 - i et år.

Eller 6.250-10.800 kroner for 10 m2.Charlottenlund Slot

Vaskehuset "Det gule hus"

 

Charlottenlund Slot

1939. Området ved Charlottenlund Fort. Nyopført Danmarks Akvarium og Skovriderkro. Kystvejen indviet få år før og Dronningens Køkkenhave del af offentlig strandpark. Linie 14's vendesløjfe, der tidligere lå ud for Jægersborg Allé er flyttet til nyanlagt sløjfe med ventesal kaldet "Jorden Rundt".

 

Charlottenlund Slot

Endelig skal Charlottenlund Fort fra 1888 nævnes. Dette enestående monument over Københavns nordlige befæstning i anden halvdel af 1800-tallet blev nedlagt i 1932. De originale kanoner står der heldigvis stadig. Fortet er i dag indrettet til en storartet campingplads. Dertil kommer en restaurant på selve voldarealet og en meget søgt strand nedenfor.

Charlottenlund Fort opført 1886. Nedlagt 1932.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.717 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her