Logo

Billesborg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Billesborg

 

● Region Sjælland - Køge Kommune

● Billesborgvej 59A, 4600 Køge. 56 63 07 80

● Ejer: Vallø Stift. Billesborg Hovedgård hører under Vallø Stifts Landbrug, der også omfatter hovedgårdene Vallø Hovedgård, Grubberholm, Gunderup, Ny Lellingegård og Gammel Lellingegård og har et samlet areal på 4109 ha

● 311 ha

● Hovedbygningen er opført 1721-22. I dag er hovedbygningen udlejet til en friskole og Køge Frikirke.

 

Gården hed tidligere Egøjegaard og Rudholt. Christian IV 's (1577-1648) hustru, Kirsten Munk, ejede Billesborg i midten af 1600-tallet. Billesborgs nuværende hovedbygning blev opført mellem 1721 og 1722 af arkitekt Johan Cornelius Krieger.

I 1737 blev Billesborg en del af Vallø Stift, hvilket gården stadig er i 2013.

På en mark nær den nuværende hovedbygning har man fundet resterne af et voldsted, Kaninhøjen. Den tidligere hovedbygning, som blev revet ned i midten af 1600-tallet, menes at have ligget her.

 

 

Hovedbygning

Billesborgs hovedbygning blev opført mellem 1721 og 1722 under Anna Sophie Reventlows ejerskab ved arkitekt Johan Cornelius Krieger.

 

Billesborg

 

Hovedbygningen er opført som et karakteristisk barokanlæg, der er præget af symmetri, plan og overskuelighed. Den kalkede hovedbygning er i en etage, 11 fag lang og er bygget over en høj, hvælvet kælder. Symmetrien understreges af de tre midterste fag, hoveddøren og de to vinduer på hver side, der betegner et svagt accentueret midterparti, som er flankeret af to brede pilastre og to buede kældernedgange på hver sin side af den brede hovedtrappe. På tegltaget er der tilføjet en række kviste, mens den oprindelige trekantsgavl over midterpartiet er forsvundet. Tidligere var hovedbygningen udstyret med to identiske sidefløje, som imidlertid begge er revet ned. På Nationalmuseet findes der således et maleri af Rach og Eegberg, der netop viser Billesborg som et trefløjet anlæg.

 

Den gamle hovedbygning blev i midten af 1600-tallet revet ned af den daværende ejer Kirsten Munk. Hvordan bygningen præcis så ud, vides ikke med sikkerhed. På en mark nær den nuværende hovedbygning har man fundet resterne af et gammelt voldsted, Kaninhøjen, hvor den tidligere gård menes at have ligget. På voldstedet har man bl.a. fundet resterne af et stykke mur af kridtstenskvadre og en kældermur af tegl. Hovedbygningen er fredet.

 

Andre bygninger

Avlsbygningerne har igennem Billesborgs levetid gennemgået mange forandringer. De er placeret på den sydlige del af Vedskølle Å, hvor de første blev opført i begyndelsen af 1700-tallet. Oprindeligt var der til hovedbygningen opført to sidefløje. Den østre fløj blev i første halvdel af 1900-tallet erstattet af en staldbygning.

Størstedelen af avlsbygningerne blev fornyet efter en stor brand i 1896. Avlsbygningerne er ikke fredede.

 

Omgivelser

Billesborg ligger ved Vedskølle Å i den sydlige del af skoven Billesborg Indelukke. Hovedbygningen og avlsbygningernes placering på hver sin side af Vedskølle Å passer ind i barokkens krav om plan og overskuelighed. Her fungerer broen over åen i midteraksen som det synlige bevis for sammenknytning. Nord for anlægget fortsatte den oprindelige have op i en kort spids, der endte ud i Billesborg Indelukke. 

 

Billesborg

Billesborg ved Egøje, Køge. Affotograferet fra antikveret postkort.

 

Ejere af Billesborg

(1563-       ) Jep Mogensen

(       -       ) Peder Bille

(       -1602) Oluf Bille

(1602-1615) Margrethe Rosenkrantz

(1615-1616) Holger Rosenkrantz

(1616-       ) Ellen Marsvin

(       -1651) Kirsten Munk

(1651-1659) Christen Skeel

(1659-       ) Døtrene efter Christen Skeel

(       -1695) Otte Skeel

(1695-1704) Kirsten Bille

(1704-1707) Christen Skeel

(1707-1708) Christian Siegfried von Plessen

(1708-1712) Kronen

(1712-1730) Anna Sophie Reventlow

(1730-       ) Kronen

(       -1737) Sophie Magdalene

(1737-20xx) Vallø Stift

 

Billesborg

 

Billesborg hed tidligere Egøjegård og var formentlig i middelalderen en væbnergård i landsbyen Egøje (Herfølge Sogn, Bjæverskov Herred, Præstø Amt). Hovedbygningen ved Vedskølle Å, er opført 1721-22 ved Johan Cornelius Krieger og fredet.

I 1563 blev den beboet af herredsfogeden i Stevns Herred og borgmester i Store Heddinge, Jep Mogensen. Senere hørte den til gården Østre-Vallø og tilhørte Oluf Bille (død 1602) og derefter dennes enke Margrethe Rosenkrantz (død 1615). Hendes bror Holger Rosenkrantz arvede gårdene og solgte dem i 1616 til Ellen Marsvin.

 

Hendes datter Kirsten Munk gjorde den til ladegård og rev bygningen ned; men Christen Skeel Albretsen, der købte den af Kirsten Munk i 1651, påbegyndte en genopbygning på dens nuværende plads i 1653 og kaldte den Rudholt efter sin første hustru Birgitte Rud.

 

Sit nuværende navn fik den, da fru Kirsten Bille efter sin mand gehejmeråd Otto Skeels død i 1695 havde den som enkesæde. Deres søn amtmand Christen Ottesen Skeel (død 1709) solgte i 1707 Vallø gods med Billesborg og Gunderup til svigerfaderen Christian Siegfried von Plessen, der det følgende år solgte godserne til kongen.

Billesborg har siden været avlsgård under Vallø. Stiftskurator Joachim Godske greve Moltke (død 1818) lod hovedbygningen indrette til kuratorbolig.

 

På Egøje Mark findes rester af et voldsted "Kaninhøjen", hvor gården siges oprindelig at have ligget. I voldbankens grund er der foruden murbrokker fundet et stykke mur af tilhugede kridtsten. I lavningen mod nord skal der have ligget en vandmølle, og i bakken oven for voldstedet er fundet en kælder af røde mursten.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.576 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her