Logo

Haraldsborg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Haraldsborg

Lille blide på Middelaldercentret, som kan have været af typen der blev brugt under belejringen af Haraldsborg (Harritsborg).

 

Haraldsborg var i tidlig middelalder et borganlæg ved Roskilde. Borgen blev ifølge Saxo opført i begyndelsen af 1100-tallet af Harald Kesja og erobret og ødelagt i 1133 af Erik Emune, efter at et trætårn, der kunne dreje, var blevet tilintetgjort af en blidekastet sten. Bliden var ganske ny krigsteknologi i Danmark på dette tidspunkt, og tyske købmænd fra Roskilde blev derfor sat til at hjælpe. Harald hævnede sig herefter på alle tyskere i Roskilde, ved at skære næserne af dem.

 

I 1400-tallet nævnes en kongelig ladegård på stedet. På Haraldsborg er fundet en møntskat og en skat med kalk og disk, begge fra første halvdel af 1100-tallet.

 

Haraldsborg

 

Erik af Pommerns stenborg (af tegl) på Haraldsborg/Harritsborg var mere end et tårn, for borgen fik lensmand og erstattede kongsgården inde i byen. Borgen var betydningsfuld nok til, at den indgik i dronning Dorotheas livgeding (den godsmængde, hun som dronning fik overladt til sig selv, og som hun kunne leve af, hvis manden faldt bort. For Dorothea faldt manden bort to gange, og til slut var hun enke i 14 år, så hun havde brug for et givtigt livgeding).

 

Borgbanken på Haraldsborg er aldrig blevet ordentlig udgravet, så vi aner ikke, hvordan borgen kan have set ud. Tegningen her har 2 forlæg: Den næsten samtidige bispeborg Gjorslev og Krogen Slot i Helsingør, som kong Erik også byggede. Det var det, der siden blev udvidet til Kronborg Slot.

 

Borgen (på det tidspunkt pantsat til Roskildebispen) brændes af grev Christoffer under Grevens Fejde og bliver ikke genopført.

Efter reformationen blev Roskilde fadeburslen og Bispegårdslen forenet med Harritsborg til Roskildegårds Len.

 

Haraldsborg

 

Sådan kan Haraldsborg have set ud med motte, hvor det drejelige tårn står, og bailey med boliger og avlsbygninger. Voldstedet er tegnet ud fra plantegningen fra 1903. Og der er også tegnet en plan, der viser voldstedet fra siden.

 

Motte-bailey-anlæg ved stormandsgårde var almindeligt i de urolige år i den kongeløse tid i 1300-tallet. At se typen så mange år før, som det må være tilfældet på Haraldsborg, er derfor en sjældenhed. Og det er ikke sikkert, at det har set sådan ud.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.146 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her