Logo

Holbæk Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Holbæk Slot

Holbæk Slot

 

Bygningen er placeret i Holbæk Slots gamle voldgrav. Der er givet tilladelse til at lede i voldområdet fra logen der ejer området, men vis hensyn overfor området samt det, at lokalerne på det nuværende slot udlejes til fester og andet.

 

Holbæk Slot

 

Holbæk Slot

 

Holbæk Slot

 

Der er ikke mange tilbageværende synlige beviser på, at der har ligget et (lille) slot her. Bygningen ligger i resterne af den gamle voldgrav der omgav slottet. De eneste rester af selve det oprindelige slot findes i kælderen under den nuværende bygning man ser til venstre når man kommer op ad indkørslen.

Da den nuværende bygning er privatejet, er der almindeligvis ikke adgang til disse rester af det oprindelige slot.

Det oprindelige Holbæk slot blev opført af Valdemar Sejr tilbage i 1200-tallet på en toft købt af abbeden af Ringsted for 5 mark guld. På stedet har der ligget en 3 etagers bygning. 20 meter lang og med et højt tårn omgivet af solide palisader og en dyb voldgrav. Vandet til denne fik man fra Holebækken.

 

Historieskriverne mener Valdemar Sejr købte denne toft hvis beliggenhed var velegnet for opførelse af en borg eller slot til sikring af den kommende Holbæk by samt opførelsen af en skibsbro til gavn for den kommende handel i området.

 

Der har aldrig boet konger på slottet. Det er dog ofte blevet benyttet til overnatningssted for konger på rejse mod eksempelvis Kalundborg. Ellers har kongens lensmænd holdt til på stedet. Vi ved, at der er foregået flere rettergange på slottet. Herunder 2 gennemført af Margrethe d. 1.

Under svenskekrigene i 1600-tallet, blev slottet og området forarmet og kom herefter på private hænder.

 

I 1809 blev den nuværende bygning opført af Købmand Bang. Følgende er et citat fra datiden, der er hentet på logens hjemmeside:

Kaptajn og købmand Joach. Æ. Bang, opførte Holbæk Slotsmølle. "En ziirlig Bygning med Frontespids og blaat Tag, som fra Søsiden giver et smukt Syn. Ved Siden deraf staaer en ny opbygget Hollandsk Vejrmølle for det bedste Vindfang, og ydergaarden eller den første Kjørselsport dertil beskriver en halv Cirkel af smukke Udhuse, som dog ikke var ganske færdig", hedder det i en journal 1809.

Holbæk Slot

Siden 1919 har bygningen tilhørt Odd Fellowlogen. Her holder, Odd Fellow loge nr. 40. Kong Skjold til. Logen er stolt over, at man på dette logested, har så stolte rødder, at man må flage med splitflag. Udover at være hjemsted for logen, lejes andre lokaler i bygningen ud til fester. Er man inviteret i sådan en anledning, er det muligt at bese de gamle slotsrester i kælderen, hvor man har anskueliggjort det, som den fangekælder den har fungeret som.

Oprindelig stod den nuværende bygning og tog sig flot ud fra Søsiden. På et tidspunkt, har logebrødrene dog følt sig kaldet til at frasælge 2 grunde langs Kalundborgvej. Der er nu bygget 2 tvillinge etagebygninger, hvorfor man er nødt til at stå mellem/overfor disse for at kunne se den fine trappe op mod slotsbygningen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 8.367 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her