Logo

Juellinge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Juellinge

 

• Sydøstsjælland, Stevns, Stevns Kommune, 12 km vest for St. Heddinge

• Juellingevej 2, 4653 Karise

• Ingen offentlig adgang. Ses fra vej

• Kammerherreinde Elisabeth H. Lassen

• 354 ha

• Opført 1675


 

Juellinge (tidligere Valdbygaard) er en herregård i Hellested Sogn, Stevns Kommune. Den er kendt tilbage fra 1387, hvor blev skiftet efter Jakob Olufsen Lunge. I 1671 overtog baron og gehejmeråd Jens Juel gården, som han året efter fik ophøjet til baroni ved navn Juellinge; I 1721 blev baroniet mageskiftet til Halsted Kloster i Halsted Sogn Lollands Nørre Herred. Juellinge på Stevns er senere kommet under grevskabet Bregentved, og i dag hører den under Holmegaard Gods og er på 354 hektar

Gården har tidligere været omgivet af voldgrave. Hovedbygningen fra 1675 er et enlænget barokhus men mansardtag, beklædt med granitkvadre.

 

Juellinge hører sammen med Nysø ved Præstø og Valdemars Slot på Tåsinge til den gruppe barokherregårde, der symboliserer de nye tiders gennembrud, politisk og kulturelt, efter enevældens indførelse i 1660. Det store kompakte hovedhus er opført i 1675 på et gammelt voldsted. Bygningen er i to etager, hvis østside med hovedindgangen fremtræder i massive, upudsede granitkvadre, mens det mod haven på vestsiden fremstår hvidpudset. Et sort valmet, brudt tegltag dækker hele bygningen, hvis vinduer i øverste etage fremhæves med ovale blændinger i Fakse/stevnsk kridtsten.

 

Juellinge blev oprettet som baroni i 1672 af bygherren, statsmanden Jens Juel, søheltens bror, og en af Chr. 5.'s betroede rådgivere. Juelslægten var en af de få gamle adelsslægter, der under den ny enevælde kom til magt og indflydelse med dertil hørende godserhvervelser.

 

Godset mistede betydelige dele af sit jordtilliggende ved grevskabets ophævelse i henhold til lensafløsningsloven af 1919. Men hovedbygningen med omgivende avlsbygninger har bevaret sit magtfulde og bastante barokpræg.

 

Juellinge

 


 

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.924 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Bækkeskov GodsBækkeskov blev opført 1796-98 af den indvandrede engelske købmand Charles August Selby
• Beldringe GodsBeldringes hovedbygning er opført i 1561 med et iøjnefaldende skifte mellem røde mursten...
• ValløVallø, hvis historie rækker tilbage til 1300-tallet, er opført som en mægtig...
Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Afstemning
Hvilket er det flotteste slot i DanmarkKommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Smæk insektet!