Logo

Selsø Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Selsø Slot

 

• Nordsjælland, Hornsherred, Frederikssund Kommune, 16 km syd for Frederikssund

• Selsøvej 30 A, 4050 Skibby. 52 17 20 60. www.selsoe.dk

• Offentlig adgang til Herregårdsmuseet Selsø Slot i sæsonen. Vinkælder

• Den Plessenske Selsø Fond/ Johann-Philip Johansen baron von Malsen-Plessen

• 984 ha (inkl. Lindholm Gods)

• Opført 1576. Ombygget 1728-34. Restaureret 1973-79

 

Det smukt beliggende Selsø i Horns Herred er opført som en renæssancegård af rigsråd Jacob Ulfeldt i 1570'erne. Selsø var en af de første sjællandske herregårde, der blev opført med mere vægt på bekvemmelighed og æstetik end på forsvarshensyn. I dag er Selsø indrettet til et attraktivt herregårdsmuseum.

 

VIGTIGE


ÅRSTAL

1288 Hovedgård under Roskildebispen.

1536 Kronen overtager kirkegodset ved reformationen.

1559 Corfitz Ulfeldt (den ældre) køber Selsø.

1576 Den nuværende hovedbygning opføres.

1721 Christian Ludvig Scheel von Plessen overtager Selsø.

1972 Bernard Linder etablerer herregårdsmuseet på Selsø.

 

• Bygningen

På øen Selsø tæt ved sognets romanske kirke lod rigsråd Jacob Ulfeldt opføre sin prægtige renæssancegård i første halvdel af 1570'erne. Bygningen blev opført af røde munkesten fra det nedbrudte katolske nonnekloster i Roskilde, st. Clara Kloster, hvor Ulfeldt i 1571 købte 1/2 million sten. Indvielsestavlen på facaden med bygherrens og hans hustrus våbener oplyser, at bygningen stod færdig i 1576. Man har gættet på, at bygmesteren skulle søges blandt de af den byggeglade Fr. 2.'s fra Holland indkaldte arkitekter, først og fremmest Hans v. Steenwinckel d.æ.

 

Renæssancegården bestod af en to etager høj hovedbygning opført på et højt granitfundament. Med et kantet trappetårn, profilerede tværbånd og sandstensindfattede svungne gavle og kviste fremstod Selsø som en tidstypisk renæssancebygning, hvor der var lagt mere vægt på æstetikken end de middelalderlige forsvarshensyn. Hovedbygningen var dog omgivet af grave og en spærremur med kamtakker og hjørnetårne. Fra en lille nordvendt portbygning førte en stensat bro over den nordre voldgrav.

 

Kendskabet til renæssancens Selsø skyldes Jacob Ulfeldts bevarede jordebog fra 1588, som indeholder en række farvelagte prospekter bl.a. af hans tre nybyggede herregårde Bavelse og Selsø på Sjælland og Ulfeldtsholm (Holckenhavn) på Fyn. Den sidste opført af Ulfeldt tre år efter, at byggeriet på Selsø var afsluttet. De primitive, men charmerende samtidige tegninger oplyser et væld af detaljer om godssamleren Ulfeldts pragtgårde.

 

Selsø er i nogen grad præget af en ombygning i 1728-34. Hovedbygningen blev da »befriet« for sin renæssanceudsmykning og tårn. Huset fremstår i dag med afrensede røde munkesten, 13 fag langt, to etager under et rødt teglhængt sadeltag. Til hovedindgangens sandstensomgivne barokportal fører en bred trappe. Mens strukturen i Ulfeldts hovedbygning fik lov til at bestå, blev porthuset erstattet med den nuværende kvadratiske portbygning i tidlig rokokostil, opført 1734 ifølge portalens inskription. Portbygningen står på tre sider i formentlig genanvendte røde mursten fra den tidligere port, mens nordsiden møder gæsten med rokokoens refendfugede hjørnelisener, pilastre, profilerede vinduesindfatninger og guirlandeomslyngede våbenskjolde. Portbygningen er dækket af et rødt mansardtag. Ændringerne på Selsø skyldes geheimeråd Christian Scheel von Plessen, der overtog Selsø 1721 og i 1730'erne ligeledes opførte/ombyggede sine to andre godser Lindholm mellem Roskilde og Holbæk og Glorup på Østfyn.

 

Selsø Slot

Selsøs flotte porthus i rendyrket senbarok eller rokokostil er opført 1734 samme år som forbilledet Eremitageslottet. Porthuset skiller sig stærkt ud fra hovedbygningens enkle renæssancestil.

 

Selsø Slot

 

• Interiør

Selsø, der havde stået ubeboet siden 1829, blev i 1972 forpagtet af herregårdshistorikeren Bernhard Linder Sammen med hustruen Grete har Bernhard Linder ladet hovedbygningen indrette til herregårdsmuseum. Bemærkelsesværdig er den store riddersal med stukloft og marmorerede paneler fra ombygningen i 1730'erne. Her findes også en række tidlige 1700-tals malerier af den hollandske kunstner Hendrik Krock, hvis værker også kendes fra udsmykningen af Vemmetofte Klosters kapel.

 

Selsø Slot

 

I den hvælvede kælder fra 1500-tallet findes køkkenet, som gerne præsenteres som Danmarks ældste herregårdskøkken med åbent ildsted og ommuret vaskerum. På Selsø vises endvidere gamle landbrugsredskaber, våben, husgeråd samt skiftende særudstillinger

 

Selsø Slot

 

Selsø Slot

 

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 7.250 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1196301-11-2017 18:03:32 Lisa
Havde en rigtig "dejlig" Allehelgens aften i går hvor vi frit søgte efter spøgelser på slottet! Rigtig godt at det er åbent for offentligheden og meget fint til at fortælle børnene hvordan man levede uden el, indlagt vand! vi kommer bestemt igen ved dagslys til næste år!

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?







Effektiv reklame - klik her