Logo

Trelleborg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Trelleborg

 

• Vestsjælland, 5 km vest for Slagelse

• Adresse: Trelleborg Alle 4, 4200 Slagelse. Telefon: 58 54 95 06

• Offentlig adgang til voldsted med udstilling og besøgscenter

• Anlagt 980-81

 

 

Vikingeborgen Trelleborg ligger få km fra Storebæltskysten ved forgreningen mellem Tudeå og Vårby Å. Mod vest har bygherren måtte lade de sumpede mosearealer opfylde og planere. Trelleborg blev udgravet af arkæologen Poul Nørlund i 1930'erne og 1940'erne, og afdækningen af det på alle måder majestætiske vikingetidsanlæg har revolutioneret opfattelsen af vikingetiden. Trelleborg er et uomgængeligt vidnesbyrd om organisation, militærisk disciplin, teknisk kunnen og ikke mindst en stærk og handlekraftig centralmagt. Trelleborg er så at sige indledningen til en ny æra, kongedømmet Danmark.

 

Trelleborg

 

Rundborgen er et af de fire ensartede og symmetrisk byggede anlæg, der stammer fra Harald Blåtands regeringstid: Fyrkat og Aggersborg i Nordjylland og Nonnebakken på Fyn er siden blevet mere eller mindre grundigt udgravet. Borgene betegnes gerne som trelleborge efter den først fundne vikingeborg. I international sammenhæng repræsenterer de den stærke danske kongemagt ved vikingetidens slutning. Trelleborgene er militæranlæg, tvangsborge, der i en kort periode under Harald Blåtand har været afgørende i kampen mod lokale høvdinge. Men borgene er også markante symboler på den organisation og militære disciplin, der har ligget bag ved den danske erobring af England i begyndelsen af 1000-tallet.


Trelleborg


Trelleborg 


Den tidligere usikkerhed omkring borgenes datering er nu, ved hjælp af den dendrokronologiske metode, blevet afløst af sikkerhed, idet deres opførelsestidspunkt kan dateres til efteråret 980 og foråret 981. Anlæggene var kun i brug i få år, ca. 10 til 30 år. Bag den kraftige cirkulære jordvold lå 4 x 4 ens huse samlet i kvadratiske karreer. Træhusene havde ens dimensioner med krumme vægge, en dør i hver gavl og en fast inddeling i tre rum med langrummet i midten. De ens huse fungerede dels som magasinbygninger og værksteder, dels som kaserneagtige opholdshuse med ildsted i husets midte.

 

Trelleborg

 

Trelleborg, Fyrkat og Nonnebakken er bygget over nøjagtigt samme model med 16 huse inden for fæstningsvoldene, mens Aggersborg ved Limfjorden er tre gange så stor, men ellers i øvrigt følger den symmetriske opbygning, således at man må regne med samme bygherre og »arkitekt«. Bygherren kender vi, nemlig Harald Blåtand, der på »Danmarks dåbsattest«. Jellingstenen, praler af, at han samlede riget. Hans middel var tvangsborgene, der ligger som brohoveder i de landsdele, der blev erobret fra kongsborgen i Jelling. Hermed indledtes også den danske middelalder, hvor borge, slotte og befæstede herregårde stod i centrum for magtkampen.

 

Trelleborg

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.743 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ValdbygaardValdbygaards nuværende hovedbygning blev opført af August Willads Bech mellem 1853 og 1855
• BasnæsBasnæs (tidl. Bastnæs) er en gammel hovedgård, som nævnes første gang i 1426. Gården...
• ValdbygaardValdbygaards nuværende hovedbygning blev opført af August Willads Bech mellem 1853 og 1855
Afstemning
Hvilket slot er Danmarks flotteste?

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Fortæl dine venner om os