Logo

Gammel Kirstineberg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gammel Kirstineberg

 

● Region Sjælland - Lolland/Falster/Møn - Guldborgsund Kommune

● Adresse: Kraghave Gaabensevej 97, 4800 Nykøbing F

● Ejer: Lars Hvidtfeldt, Linnéa Treschow

● Forbindelser til Ny Kirstineberg - Vennerslund

● Landbrugsdrift/skovbrug - jagt/jagtudlejning - boligudlejning

● Gammel Kirstineberg Gods er 643 hektar med Højgaard

● Hovedbygningen er opført 1773. Gammel Kirstineberg blev skilt fra Ny Kirstineberg i 1863.

 

Kirstineberg blev oprettet som herregård i 1773.

Den nuværende hovedbygning er opført i 1773 med materialer fra Nykøbing Slot.

I 1863 blev Kirstineberg delt i to selvstændige herregårde: Ny Kirstineberg og Gammel Kirstineberg. 

 


Hovedbygning

Hovedbygningen på Gammel Kirstineberg er opført i 1773 af materialer fra Nykøbing Slot.

Den nuværende hovedbygning fremstår som en bygning i én fløj og i ét stokværk opført i grundmur og egebindingsværk. Bygningen har halvvalmet tegltag med kviste samt en frontspids. Hovedbygningen udgør den nordlige længe i det oprindelige firelængede anlæg, der nu er åbent mod syd. Nord for hovedbygningen findes en have, mens der mod syd findes en stor, åben gårdsplads. Hovedbygningen er fredet.

 

Gammel Kirstineberg

 

Andre bygninger

Der hører mange avlsbygninger til Gammel Kirstineberg. To af disse ligger på vest- og østsiden af den gårdsplads, som også hovedbygningen placerer sig omkring. Østlængen langs landevejen er den gamle tiendelade, hvor tiendekornet blev afleveret. Laden er opført i bindingsværk med tegltag fra omkring 1770.

Efter en brand 1880 genopførtes den vestlige længe. Avlsbygningerne er bevaringsværdige med middel til høj bevaringsværdi. 

 

Omgivelser

Haven til Gammel Kirstineberg placerer sig hovedsageligt nord og vest for hovedbygningen. Den store have rummer bl.a. kastanje-, hassel- og tjørnealléer, og den er anlagt i engelsk, landskabelig stil med græsplæner, busketter og store træer.

I Omgivelseret nær Gammel Kirstineberg findes flere fortidsminder. 

 

Gammel Kirstineberg

 

Historie

Kirstineberg stammer fra slutningen af 1700-tallet. På det tidspunkt manglede den danske stat midler, og derfor blev store dele af Kronens besiddelser solgt. Krongodset på Falster blev ved en auktion i 1766 solgt i otte dele, som hver svarede til en herregård med tilhørende bøndergods. Parcel nummer 7 blev købt af H. Tersling og P. Thestrup, som opførte herregården Vennerslund. Allerede i 1773 blev der dog opført endnu en herregård, da bønderne klagede over den lange vej til deres hoveripligtige arbejde, som de skulle udføre som betaling for brug af fæstegården.

 

Denne nye herregård blev kaldt Kirstineberg efter Terslings hustru Kirstine. Tersling døde i 1785, og fire år senere blev enken Kirstine Tersling eneejer af både Vennerslund og Kirstineberg, hvorefter hun giftede sig påny med Jacob Edvard Colbjørnsen. I en ægtepagt mellem de to blev det fastslået, at Kirstine Terslings søn fra første ægteskab, Jørgen Tersling, skulle arve Vennerslund, mens Kirstineberg skulle gå til familien Colbjørnsen. Således kunne H. Chr. Colbjørnsen overtage Kirstineberg i 1806, hvor han hurtigt forøgede hovedgårdens jorder ved nedlæggelse af bøndergårde. På denne måde forsvandt alle bondegårde i landsbyen Kraghave.

 

I 1845 solgte H.Chr. Colbjørnsen Kirstineberg til Peder Estrup, der oprettede en ny gård ved navn Pandebjerg ud af en del af Kirstineberg. Peder Estrup var en virksom herre, og han drev sine to gårde sammen. Han døde dog allerede tre år efter sin overtagelse af Kirstineberg, hvorefter gårdene gik i arv til hans bror J.B.S. Estrup, den store godsejer og senere danske konseilspræsident.

 

Begge gårde videresolgtes til Therman Ø. Hillerup, som foretog yderligere opdelinger. Pandebjerg blev solgt 1854, men inden da var Kirstineberg blevet delt, da den sydlige og vestlige del af jorden var kommet under en forpagtergård med navnet Ny Kirstineberg. Den oprindelige gård, som blev den mindste af de to parceller, blev derved kendt under navnet Gammel Kirstineberg. I 1863 fandt den endelige adskillelse mellem Gammel Kirstineberg og Ny Kirstineberg sted, da den daværende ejer Therman Ø. Hillerup døde, og de to gårde fik hver sin nye ejer.

 

Victor Hillerup erhvervede Gammel Kirstineberg, og han blev efterfulgt af sin søn Aksel Hillerup. Aksel Hillerup drev Gammel Kirstineberg med stor dygtighed indtil sin død i 1935.

 

Tre af de fire herregårde, som stammer fra det falsterske krongods parcel nummer 7 ved udstykningen 1766 - nemlig Vennerslund, Pandebjerg og Gammel Kirstineberg, er i 2013 gået sammen i et fælles produktionsselskab under navnet Guldæbler.

 

Gammel Kirstineberg

 

Ejer af Gammel Kirstineberg

(1664-1766) Kronen

(1766-1785) Hans Tersling / Peder Thestrup

(1785-1789) Kirstine Hofgaard gift (1) Tersling (2) Colbjørnsen / Peder Testrup

(1789-1806) Kirstine Hofgaard gift (1) Tersling (2) Colbjørnsen

(1806-1845) Hans Christian Colbjørnsen

(1845-1848) Peder Estrup

(1848-1851) Jacob Brønnum Scavenius Estrup

(1851-1863) Therman Ø. Hillerup

(1863-1894) Victor Hillerup

(1894-1935) Aksel Hillerup

(1935-1953) Ellen Hillerup

(1953-1970) Jørgen Hillerup

(1970-2002) Anders Jørgen Hillerup

(2002-2007) Linnéa Louise Treschow / Lars Jørn Hvidtfeldt Nielsen

(2007-20xx) Hofjægermester Linnèa Louise Treschow

 

Gammel Kirstineberg er dannet af krongods i 1766. Gården ligger i Tingsted Sogn, Falsters Nørre Herred, Maribo Amt, Guldborgsund Kommune. Hovedbygningen er opført i 1773.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.300 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her