Logo

Baldakin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Baldakin

 

Baldakin (italiensk baldacchino, fransk baldaquin, egentlig et i Bagdad fremstillet guldbrokade)

En skærm af stof, træ, sten eller stuk. I dag bruges ordet ofte om en fast skærm over et butiksvindue. Men ordet bruges f.eks. også om et tag udskåret i træ over en prædikestol eller en trone - en såkaldt tronhimmel. I barokken udformede man sommetider stuklofter som baldakiner.

 

Baldakin

 

Baldakin med guldbrokade, en pragthimmel, et af kostbare, rigt baldyrede stoffer forfærdiget, telt- eller skærmagtigt dække, enten befæstet til en væg eller frit båret af søjler, anbragt over en trone, en prædikestol, et alter eller en himmelseng ...

 

Baldakin

 

En himmelseng. Baldakin over et bord kaldes en bordhimmel og som de andre baldakiner skal den beskytte mod støv og skidt. Også et lille, på konsoller eller søjler hvilende stentag over en niche i Ægypten, i Middelalderen et gravmonument eller en statue, oprindelig en af fire stænger båren, firkantet silkebrokadesskærm, som ved kroningsfester, indtog eller andre festlige lejligheder holdtes over hovedet på fyrsten eller den høje gejstlige, dels til værn mod Solen (den er indført fra Orienten som fyrstelig gave), dels som æresbevisning. I nutiden anvendes baldakin kun i denne betegnelse i de katolske lande ved kirkelige processioner, hvor den holdes over den gejstlige, som bærer monstransen.

 


 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.102 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her