Logo

Facade

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Facade

 

Facade har flere betydninger:

 

— Facade (udtryk) – udvendigt (i overført betydning og fx ansigt).

— Facade (film) – en film fra 2000 af Paul Thomas (filminstruktør)

— Facade (arkitektur) – yderside af en bygning.

 

Facade: En bygnings ydersider. Kan både være gårdsiden og havesiden, altså ikke i betydning »forside«, som man skulle tro ved en direkte dansk oversættelse af begrebet.

 

Facade (af ital. facciata, opr. fra latin, facies = ansigt) betegner den ydre afslutning af en bygning. En facade (også benævnt eksteriør) er dermed det modsatte af en bygnings indre, dens interiør. Facade kan enten bruges i betydningen hovedfacade, altså en bygnings primære forside, eller til at beskrive alle bygningens lodrette sider mod flere verdenshjørner. Sidstnævnte beskrivelse hedder en facadetegning.

 

Facade i den første betydning er ofte i arkitekturhistorien blevet anvendt til at beskrive en bygnings primære, repræsentative lodrette afslutning, ofte vendt mod en gade, plads, torv, eller vej, eksempelvis en kirkes vestfacade. Frem til modernismen havde en bygning sædvanligvis én eller to primære facader, mens de øvrige sider var sekundære.

 

Facade

 

Siden modernismen er en bygnings ydre afslutning ofte blevet udformet mere demokratisk, med ligelig betoning af alle sider, hvilket har ført til, at facade således også kan anvendes i betydningen: alle ydre lodrette flader af en bygning, fx de fire sider på et typisk højhus.

 

I butikslivet har facaden en fremtrædende betydning. Når en ny butik flytter ind ændres facaden gerne så butikken får et passende udseende. Der er mange arkitektfirmaer der arbejder med at ændre facader. Mange bygninger af beton har i dag fået en ny facade fordi betonen er blevet skrøbelig og ikke tåler regn. Facadeelementer der kan forme en skal der kan give læ for vejr og vind konstrueres specielt til hver bygning. Facadeelementer er blevet mere udbredt og fx IKEA har deres helt eget facadeudtryk.

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.693 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad stemmer du til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1.6.2022?

Effektiv reklame - klik her