Logo

Fredning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fredning

Frednings-kommission på arbejde

 

Fredning er en lovmæssig beskyttelse af særlig sjældne eller værdifulde dyr, planter, naturområder, fortidsminder og bygninger. Fredning indebærer en begrænsning af ejerens rettighed over sin ejendom. Den første fredning herhjemme foregik ved Fredskovsforordningen i 1805. Den første egentlige fredning af et nærmere afgrænset område var fredningen af naturområdet Hammeren med Hammershus i 1822.

 

Bygningsfredningsloven blev gennemført i 1918. Loven omfattede flertallet af de beskrevne herregårde. Fredningen i klasse A og B blev ophævet i 1979, men er ved at blive genindført ved loven om Naturmiljøråd. Alle bygninger opført før 1536 er automatisk omfattede af fredning. Godt 9.000 bygninger er fredede i Danmark.

 

Bevaringsværdi og fredning

Hvorfor passe på de bevaringsværdige og fredede bygninger?

Hvis du er ejer af en bevaringsværdig eller fredet bygning, er der flere grunde til, at være opmærksom på, at bevare de bærende bevaringsværdier:

 

– Bygningerne vidner om fortidens arkitektur, håndværk og dagligdag
– Materialerne af betydeligt højere kvalitet end mange af nutidens byggematerialer
– En ejendom der fremstår original, har typisk 30-50% højere handelspris end en tilsvarende ejendom, der har fået tilført moderne ændringer.

 

Endelig er der også risiko for, at ændringer som er foretaget på fredede og bevaringsværdige bygninger uden tilladelse, kan kræves tilbageført af stat eller kommune. Det kan derfor blive en dyr omgang, at ikke søge den rette faglige rådgivning fra starten.

 

Fredning

Adelgade 87 i Nysted er en af de mange bevaringsværdige ejendomme på Lolland-Falster

 

Er din ejendom bevaringsværdig?

Det kan meget vel være tilfældet, at du bor i en bevaringsværdig ejendom uden at være klar over det, da dette ikke altid oplyses ved køb eller overtagelse. Ikke desto mindre, er det dog stadig meget vigtigt at passe på en bevaringsværdig bygning, af de ovennævnte årsager.

 

Hvorvidt en bygning er bevaringsværdig bestemmes af flere faktorer, hvorefter ejendommen gives en samlet vurdering på SAVE-skalaen. SAVE 1-4 betegner bevaringsværdige bygninger.

 

I købstæderne på Lolland-Falster er en stor del af ejendommene i de gamle bykerner vurderet bevaringsværdige. For landzonerne er registreringerne af bevaringsværdige bygninger ikke ligeså komplette som for købstæderne, og der skal derfor professionel vejledning til at vurdere, hvorvidt ejendommene er bevaringsværdige.

 

Herunder ses nogle eksempler på bevaringsværdige bygninger:

Fredning   Fredning

Bøgevej 2, Nakskov, 1931, SAVE 2              Smedestræde 7, Nysted, 1870, SAVE 3

 

Er din ejendom fredet?

Er du ejer af en fredet ejendom så er du med nok klar over dette, da en fredning skal tinglyses og således optræder blandt ejendommens servitutter.

 

Fredede ejendomme er en kategori for sig selv. Mens opsynet med bevaringsværdige ejendomme påhviler ejeren og kommunen, holder Kulturstyrelsen jævnligt opsyn med fredede bygninger og foretager fredningsgennemgange, for at sikre at der ikke er sket uhensigtsmæssige ombygninger og at ejendommen holdes i en forsvarlig stand. Fredede ejendomme vurderes at være en vigtig repræsentant for den nationale kulturarv.

 

Et eksempel på en fredet bygning er Det Gamle Apotek og Theisens Pakhus i Nakskov:

 

Fredning

Axeltorv 3 og Havnegade 55 i Nakskov. To af de ca. 9000 fredede bygninger i Danmark.

 

Som ejer af en bevaringsværdig eller fredet bygning, er der en række regler, som man skal være opmærksom på. Alle ændringer – både udvendig og indvendig – skal på en fredet bygning godkendes af Kulturstyrelsen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.581 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad stemmer du til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1.6.2022?

Effektiv reklame - klik her