Logo

Gesims

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gesims

Gesimser under tagrenden.

 

Gesims: Fremstående vandret, profileret bygningsdel, som dels markerer overgangen mellem to etageafsnit, dels pryder overgangen fra mur til tag. Hovedgesimsen afslutter muren under taget, tagskægget

(fx Jomfruens Egede og Nysø, Sjælland. Hindsgavl og Krengerup, Fyn. Gram og Gl. Estrup, Jylland).

 

Gesims

 

Gesims er en fremstående kant på en bygnings facade over et vindue eller en dør. En gesims kan også dele murfladen vandret. Så kaldes den en bæltegesims eller en båndgesims. Båndgesimsen er ikke lige så kraftig som bæltegesimsen. Den afsluttende gesims på en facade umiddelbart under taget kaldes en hovedgesims.

Gesims

Gesimser er de smukke vandretliggende fremspring under tagrenden. De findes i mange former med forskellige udsmykninger, og de bidrager til at give bygningen karakter og stoflighed. Gesimsen fungerer som et lille udhæng, der beskytter det underliggende murværk mod fugt.

Der findes utallige eksempler på rigt udsmykkede gesimser. Når du færdes i en større by, kan du kigge op under tagrender og sålbænke og se efter smukke gesimser. Gesimserne kan være udført som tandstensgesims, savtaksgesims eller med buede sten og aftrapninger, dvs. som en omvendt trappe. Forbandtet i muren føres som hovedregel op i gesimsen, så murværket fremstår ensartet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.620 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her