Logo

Gotisk stil (ca.1300-1500)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Gotisk stil (ca.1300-1500)

Østrupgård

 

Gotikken er den herskende stil i høj-og senmiddelalderen, der politisk-økonomisk afsluttes med reformationen 1536. Gotikken er kendetegnet ved det himmelstræbende med spidsbuen som det mest fremtrædende element. Teglstenen er det helt dominerende byggemateriale.

 

I perioden rejses de fleste af vore landsbykirkers tårne ofte med blændingsprydede kamtakkede gavle. Spøttrup i Jylland og sjællandske Gjorslev er fornemme eksempler på senmiddelalderens bispeborge, mens Østrupgård på Fyn nok er periodens mest velbevarede borghus.

Det gotiske, oprindeligt fritstående stenhus genfindes også på nordjyske Kokkedal, i de midtjyske herregårdsanlæg Tjele og Lynderupgård og på Sjælland i den kraftigt ombyggede oprindelige hovedbygning på Jægerspris Slot.

 

Af tidens vældige borgbyggerier er ikke bevaret meget. Kronborg, Koldinghus og Sønderborg tilhører som borganlæg middelalderen, men er blevet ombygget i renæssancetiden. Ålholm på Lolland var indtil slutningen af forrige århundrede måske vor bedst bevarede middelalderborg, men efter en hårdhændet restaurering står kun dele af den kraftfulde 1300-tals borg tilbage, mens resten er blevet prisgivet den historicistiske stilforvirring.

 


 

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 781 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Rokoko (ca. 1730-1770)Rokokoen repræsenterer egentligt senbarokkens dekorative side og er som sådan ikke en...
• Et mellemspil i bindingsværk (1550-1700)Helt for sig selv står renæssancetidens bindingsværksgårde. Anlæggene peger bagud i tid
• Rokoko (ca. 1730-1770)Rokokoen repræsenterer egentligt senbarokkens dekorative side og er som sådan ikke en...
Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Afstemning
Hvilket er det flotteste slot i DanmarkKommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Fortæl dine venner om os