Logo

Hemmelighed

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hemmelighed


I karnappen var der hul i gulvet, og hemmeligheden hang oprindeligt ud over åen eller voldgraven, så efterladenskaberne dumpede derned.

 

Hemmelighed: Toilet/lokum indbygget i lodrette murkanaler oftest uden på facademuren. Affaldet falder via et rørsystem ned i en form for kloak og på herregårdene først og fremmest voldgraven. En af voldgravens vigtigste funktioner var netop opsamlingen af menneskeligt affald (fx Spøttrup, Jylland, Ørbæklunde, Fyn, og Holmegård, Sjælland).

 

Hemmelighed

 

Hemmelighed

 

Hemmelighed

Så er det tid til hyggesnak og fælles....

 

At gå på “potten” har haft mange forskellige navne:
Kloset, wc, das, toilet, latrin eller mere nedladende lokum.

 

Hygiejne

I middelalderen kendte folk ikke til bakterier i madvarer og vand i middelalderen.
Hygiejne var totalt ukendt i middelalderen specielt i byerne, hvor natpotten blev tømt – nogle gange ud af vinduet – hvor det så kunne løbe i gyder og ned af gaden – og måske synke ned i jorden omkring brønden og der forårsage dysenteri med tynd mave og ofte var det med døden til følge.

 

Nogle huse havde et lille hus bagerst i haven, lokummet / dasset, det var mere hygiejnisk. Til at tømme disse toiletter havde man natmanden, som mod betaling tømte dem. En del af hans løn var så at tage det med han kunne finde nede i latrinen! – som folk havde tabt.

Selve latrinen var enten en tønde, som man sad på, eller den mere enkle version, bare et hul i jorden. Når latrinen var fyldt blev den hældt ud på vejen om aftenen – eller man gravede et nyt hul ved siden af. Middelalderen er berygtet for sin mangel på hygiejne! Tænk sig at hælde sin afføring ud på vejen – og så næste dag gå i lort til sokkeholderne……

 

Det var det almindeligt at en borg som havde en voldgrav omkring sig ikke altid fik det reneste kildevand op fra brønden. Ofte lå køkkenet i bunden af slottet, med ildsted og brønd i køkkenets gulv. Alle borge skulle have deres egen brønd og vandforsyning, da de ellers ville dø af tørst ved belejring.

Nogle slotte havde måske kun 1-2 meter jord mellem brønd væggen og voldgravens vand. Der skal ikke så meget fantasi til at forestille sig at der kunne trænge vand ind i brønden fra voldgraven. Fra køkkenet løb der også det beskidte vand ud i voldgraven.

 

Slottes hemmelighed (lokum) var hængt yderst på muren, så resultatet af besøget faldt lige ned i voldgravens vand, til glæde for fiskene der. Men at bakterierne fra afføringen også kunne trænge ind i brønden – og dermed gøre folk syge tænkte man ikke på! Dødeligheden blandt spædbørn og børn var i middelalderen meget høj pga. af dysenteri – ofte fra urent vand fra brønden.
Mange børn døde før de blev 5 år pga. dårlig hygiejne. Gennemsnitsalderen var i middelalderen 40 år! – Der skulle et meget godt helbred til at overleve dengang!

 

Hemmelighed

Hemmelighed på Kronborg

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.193 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Effektiv reklame - klik her