Logo

krongods

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

krongods

Fx Haagestedgaard; Den er nævnt i Kong Valdemars Jordebog ca. 1230, var krongods til 1540, derefter i skiftende slægtseje, 1769-1953 Castenschiold/Grevencop-Castenschiold.

 

 

Krongods var det gods, bona regalia, som kongen som rigets overhoved siden middelalderens begyndelse rådede over, på dansk under navn af kongelev og alminding (herunder mindre øer og ubeboede skovområder), og som var tænkt som grundlag for kongens almindelige finanser sammen med danefæ, vragret og strandret (modsat patrimonium eller fædrenearv, som var kongens private gods, og som han kunne råde frit over). Allerede i løbet af middelalderen synes dette skel imidlertid at være forsvundet og alt gods som værende til kongens rådighed.

 

Krongodset blev oprindeligt styret fra kongsgårde, senere fra kongelige slotte med deres ladegårde, hvilke tillige blev sæde for forvaltningen af lenene (når de kongelige rettigheder ikke var overdraget andre).

 

Fra tid til anden foretog kongemagten ransagninger for at undersøge, om alt gods i privat besiddelse var sket retmæssigt eller uretmæssigt og i givet fald (hvis det var sket uretmæssigt) ved reduktion tilbageføre det til krongodset.

 

Under Christoffer 1. blev det ved lov fastslået, at i tilfælde af forbrydelse mod majestæten skulle "forbrudt gods" tilfalde kronen, ikke patrimoniet.

 

Efter reformationen kom kirkens tidligere enorme besiddelser ind under krongodset, som ved mageskifter samledes til enheder, der blandt andet dannede grundlag for 1600- og 1700-tallets rytterdistrikter.

Efter enevældens afskaffelse i 1848–49 overgik næsten al krongods til den danske stat.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 670 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• citadelEt citadel (italiensk lille by) eller kastel er et lille, stærkt fæstningsanlæg
• SolvigSolvigs ejerforhold kan spores tilbage til slutningen af 1300-tallet, hvor gården var...
• KonveksUdtrykket konveks bruges om overflader der buer udad; i modsætning til en konkav
Afstemning
Hvilket slot er Danmarks flotteste?

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Fortæl dine venner om os