Logo

lensmand

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

lensmand


Lensmand: Len betyder lån. Oprindelig en middelalderlig betegnelse for den adelsmand i kongens tjeneste, der »lånte« en større ejendom og mod forskellige former for afgifter og tjenester til kronen (eller kirken) havde juridisk og økonomisk råderet over den tildelte ejendomsbesiddelse. Under enevælden bliver begrebet knyttet til de nyoprettede baronier og grevskaber. Ved lensafløsningsloven af 1919 nedlagdes grevskaber og baronier.

 

Lensmænd og ejere: Visionære mænd og bondeplagere

I godt og vel 125 år havde Møgeltønderhus såvel skiftende kongelige lensmænd og adelige ejere som geografisk udstrækning. Lensmændene og ejerne må siges også at have været af skiftende kvalitet. Fx var Detlef Ahlefeldt både initiativrig og dygtig. Han satte gang i en større restaurering af Møgeltønderhus, og han lod ligeledes digerne i bl.a. Højer og Rudbøl opføre. Det er således takket være ham, at inddæmningen af den sønderjyske marsk begyndte. Samtidig var han meget påpasselig med, at bønderne ikke blev overbebyrdet med arbejde.

 

Helt anderledes var Bendix Rantzau, der startede som lensmand og som siden blev ejer af Møgeltønderhus, som han købte af kongen. I hans periode på Møgeltønderhus fra 1573 til 1599, var livet hårdt for bønderne. Hoveriet og landgildet blev sat markant op, og Bendix Rantzau greb gerne til hårdhændede metoder overfor de genstridige bønder. Han fik derfor ikke helt forket ry for at være en sand bondeplager, og bønderne klagede flere gange til kongen. Plageriet stoppede først, da Christian den IV i 1599 købte lenet tilbage fra Bendix Rantzau for 70.000 rigsdaler. Det var en svimlende sum, og kongen bad områdets bønder om tilskud til købesummen, ligesom der i år 1600 blev udskrevet en almindelig landeskat overalt i riget for at kunne betale det store beløb. Herpå vendte Møgeltønderhus tilbage til tronen og til en række forskellige lensmænd, udpeget af kongen. Og sådan forblev det frem til 1661, hvor nye dramatiske begivenheder i Danmarks historie førte til, at en krigshelt kom til Møgeltønderhus og forvandlende det til slottet Schackenborg.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.631 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her