Logo

rotunde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

rotunde

 

Rotunde(af latin rotundus 'rund', afledn. af rota 'hjul'): En rund bygning eller sal.

 

En rotunde er en cylindrisk formet (eller blot med cirkulær grundplan) bygning ofte tildækket af en kuppel. Eksempler på rotunder er rundkirkerne og Pantheon i Rom. Københavns Politigård, opført af Københavns Kommune i årene 1919 til 1924, efter tegninger af bl.a professor Hack Kampmann og Aage Rafn, indeholder to rotunder. Disse bruges dagligt som trapper til bevægelse mellem etagerne.

 

rotunde

Düsseldorf - Tonhalle - Rotunde

 

Ordet rotunde kan også blot henvise til en sal eller et rum, der er cirkelformet. Men også en rund og åben plads, for eksempel en cirkulær plads omkranset med træer, en sådan plads kan også kaldes en krins, som på Kongens Nytorv.

 

rotunde

 

Rotunde, bygning eller rum med cirkulær eller evt. polygonal plan, ofte dækket af en kuppel. Betegnelsen er ofte brugt om antikke eller antikefterlignende rundtempler, fx Pantheon i Rom, der også kaldes La Rotonda, men også om civile bygninger som Andrea Palladios Villa Rotonda ved Vicenza.

 

rotunde 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.505 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal du på kur i det nye år?


Effektiv reklame - klik her