Logo

sædegård

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

sædegård

Cathrineberg, sædegård, gods (350 ha i 1994) nord for Sengeløse


En sædegård er betegnelsen for en stor gård, hvor ejeren kunne bo - havde sæde, til forskel fra avlsgårde og ladegårde der var knyttet til driften.

 

Sædegård: »Hovedsædet« for en bestemt adelig familie, modsat en hovedgård, der godt kan haveværet drevet af en fjerntboende adelsfamilie. Juridisk og økonomisk synonymt med begreberne herregård og hovedgård.

 

En sædegård var før enevældens indførelse i 1660 betegnelsen for en hovedgård, hvor ejeren havde sin residens og husholdning. En hovedgård (herregård) var en stor, adeligt ejet gård, med tilhørende fæstegårde. Som afgift for fæstegårdene ydede fæstebønderne arbejde, det såkaldte hoveri, på hovedgården – deraf betegnelsen. Denne praksis vedblev indtil midten af 1800-tallet.

 

Til hovedgårde, og navnlig sædegårde, var der endvidere knyttet visse privilegier, først og fremmest skattefrihed og tiendefrihed for jorden. En sædegård skulle være komplet, hvilket indebar, at den havde mindst 200 tønder hartkorn gods indenfor en afstand af to mil. Efter 1660 kunne hovedgårde, og dermed også sædegårde, erhverves af ikke-adelige.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.423 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her