Logo

salsstue

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

salsstue

Salsstue/riddersal på Egeskov

 

Salsstue: Den fornemme stue i »salsetagen«, den »fornemme« etage. Ofte uden opvarmningsmulighed. Kaldes også storstue i bondegårde og riddersal i herregårde og slotte.

 

En riddersal er sædvanligvis betegnelsen for det største og mest pompøse rum i en herregård, en borg eller et slot. Det er det rum i bygningen som mere end noget andet er udsmykket med henblik på at imponere besøgende undersåtter og allierede. Her har herremanden, fyrsten eller kongen kunnet samle folk til samling, afholde fester og officiel repræsentation.

 

Begrebet riddersal kom først ind i det danske sprog i 1700-tallet. Tidligere blev sådanne rum omtalt som "Salsstuen", "Den store sal" eller "Dansesalen". Ordet kan måske relatere til ordensriddere, fx riddere af Elefantordenen eller Dannebrogordenen.

 

Senere blev begrebet dog anvendt generelt også uden for de kongelige slotte. I Sverige anvendes et tilsvarende ord "Rikssal" nu også generelt, men var tidligere forbeholdt for salene, hvor der afholdtes rigsforsamlinger (statsråd). På Amalienborg blev den pragtfulde sal i Christian VII's Palæ i de første årtier omtalt som "Den Store Sal". Først efter kongehusets overtagelse af palæet 1794 begyndte man at anvende begrebet "Riddersalen".

 

Fra 1500-tallet indrettede man ofte en dansesal på slottene og herregårdene. Disse sale indgik dog sjældent i den daglige beboelse, da de på grund af de begrænsede opvarmningsmuligheder var umulige at opvarme. Men med de forbedrede opvarmningsmuligheder i 1700-tallet blev den store sal stadig mere brugt i en daglig beboelse.

 

Det er ofte i riddersalene, at de store udsmykninger er udført. Også lofterne i de normalt højloftede riddersale er mange steder meget smukt udsmykket.

 

salsstue

riddersalen på Ledreborg Slot

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.553 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad stemmer du til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1.6.2022?

Effektiv reklame - klik her