Logo

skydeskår

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

skydeskår

Kanon i et skydeskår i Fort de Fermont på Maginot-linjen

 

Et skydeskår eller skydehuller er i arkitektur en sprække i et fæstningsanlæg (skyttegrav, bunker, borg) til at stikke en bue eller et skydevåben ud af, som anvendes til dækning for skytter, udkigsposter eller skyts, opstillet bag et dækværn af jord, murværk eller panser.

Ved jordbrystværn fremstilles skydeskår for skytter — de såkaldte bonnetter — ved at forhøje brystværnet 25 cm og, når jorden er faststampet, at foretage indskæringer, 10 cm brede indvendig, 30 cm udvendig eller omvendt i en indbyrdes afstand af 0,80 à 1,0 m, eller ved at oplægge små jordbunker af passende størrelse eller sandsække på det færdige brystværn. Undertiden dannes skydeskår eller rettere skydehuller ved, at der på brystværnet opbygges en lille jordvold, i hvilken der ved hjælp af tildannede trækasser udspares skydeåbninger; ved denne konstruktion, der ofte anvendtes under 1. verdenskrig, opnås, at skytten er fuldstændig skjult, når han står bag brystværnet enten for at skyde eller for at observere.

I et skydeskår betegnes siderne for kinderne og bunden for sålen.

 

Ved murværk og panser fremstår skydeskår som udsparinger i dette. Skydeskår får her dimensioner, som retter sig efter det pågældende våbens kaliber og affuteringsmåde samt den virkningsvinkel i horisontal og i vertikal retning, der forlanges. I disse materialer anvendes dog ofte det såkaldte minimal-skydeskår, hvor skytsets affutage er således konstrueret, at omdrejningsaksen for såvel højde- som sideretning er henlagt til skydeskår, således at dettes åbning ikke behøver at være væsentlig større end det pågældende skyts ydre diameter.

 

skydeskår

 

skydeskår

Det Røde Tårn, eller Kizil Kule som det hedder på tyrkisk, er måske Alanyas vigtigste varetegn. Det bruges da også på byens flag. Tårnet har fået sit navn efter de røde sten, det er bygget med i år 1226

 

Overkant af muren er forsynet med skydeskår; krenelering (fransk af creneau, skydeskår); Kommer af latin, krena, som betyder indsnit eller skår - oprindelig skydeskår på arkitektur, men forekommer også som prydværk på gotiske møbler samt i heraldik.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.628 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her