Logo

tegl

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

tegl

 

Tegl: Byggemateriale fremstillet af brændt ler. Ordet tegl kommer af latin tegula, afledn. af verbet tegere 'dække'.

Rødt ler giver røde tegl, blåler giver gule tegl. Ved tilsætning af mineraler kan fås andre farver, fx brun tegl. Tegl kan formes på mange måder. Teglsten til murværk, profilsten til profilerede søjler, tagsten til teglhængte tage, fx »munk og nonne« (meget krumme sten, der anvendes skiftevis opad og nedad), vingetagsten, romertagsten, som er mere fladt krummede og som ved indbyrdes sammengribning danner en sammenhængende flade.

 

tegl

Forskellige teglprodukter: 1 maskinstrøget facadesten med præg; 2 konstruktionssten (bagmursten);

3 havetegl (haveklinker); 4 gulvtegl; 5 facadesten, der er håndstrøget på de fire sider; 6 håndstrøget vingetagsten; 7 S-formet vingetagsten; 8 falstagsten.

Dette er kun et lille udvalg af mange typer og faconer.

 

Tegl er et materiale, der fremkommer ved brænding af ler i en speciel ovn. Farven vil fra naturens side oftest være gul, rød eller brun, men det er i dag muligt at indfarve produktet efter ønske. En anden mulighed er at glasere tegl. Tegl anvendes primært til mursten og tagsten.

 

Oprindelse

Opfindelsen af tegl anslås at være foregået omkring år 5000 f.kr. i Mesopotamien opstod denne tanke med at bearbejde ler så det blev fint, og derefter lod man det tørre i solen, altså soltørret tegl. Denne teknik blev brugt til bygningssten. En anden opfindelse er hjulet, der blev opfundet omkring år 3000 f.kr. altså 2000 år efter soltørret tegl. Folkene i Mesopotamien fandt på, at man kunne tage dette tegl lægge op på et hjul med plade på, det var opfindelsen af pottemagerens drejeskive. Man opdagede nemlig, at man kunne forme og trække det bløde ler til flotte potter, vaser, fade og andre husholdningsting. Hvad man dog ikke vidste i Mesopotamien var, at det på samme tid med deres soltørret tegl og var nogle mennesker, der boede nordpå, i det vi i dag kender som Danmark. Danskerne havde nemlig, i det vi kender som den ældre stenalder fundet ud af, at man kunne brænde leret så det blev rigtig hårdt, det brændte lertøj/keramik var en opfindelse der var blevet taget med fra det sydligere Europa. Keramikken blev hovedsageligt brugt til store lerkar, og til opbevarings genstande til mad. Det har altså i mange år været meget populært at bruge ler til bygningsværker, krukker, pander osv. på grund at holdbarheden.

 

Brug af tegl

Da man fandt på at bruge tegl i Mesopotamien startede man i det små, men inden der var gået mange tusinde år byggede man stort og prangende. I årene 2500 – 2000 f.kr. blev der for første gang opført almindelige byhuse af tegl i Indusdalen, i byerne Mohenjo-daro og Harappa, men på det tidspunkt var Mesopotamien allerede mange lange stadier foran. Mesopotamien bestod på det tidspunkt af store prægtige paladser, tempeltårne som i Ur og Babylon, akvædukter og kloaksystemer og badeanstalter, og så var det heller ikke ualmindeligt at de større huse havde både indlagt vand, badeværelse og toilet. Udover at de byggede stort, udsmykkede de også helt vildt i Mesopotamien, de havde en uhyggelig god sans for at udsmykke de hellige bygninger og fandt i deres arbejde ud af at lave glaseret tegl, relieffer og store skulpturer. Et af de senere bygningsværker der er værd at fortælle om er den store Ishtarport, der blev opført som nordporten i Babylon. Den blev iværksat af ”kongen af Babylonier” Kong Nebukadnesar II, til ære for deres frugtbarheds-, kærligheds- og krigsgudinde Ishtar.

 

Det ville da være meget nemmere, hvis man bare kunne tage leret op af jorden, ælte og rense det, lade det tørre og til sidst bygge af det i stedet for at skulle brænde det. I mange år fungerede teglproduktionen som tidligere beskrevet ved at teglet blev tørret i solen, og på den måde fik man soltørret tegl, men man fandt ud af at man kunne gøre teglet stærkere ved at brænde det. Man kan faktisk sammenligne teglkunsten med trylledej, trylledej kan sagtens tørre hvis det ligger ude i frisk luft i lang tid, men hvis man derimod kommer dejen ind i en varm om og bager det den tid det skal have, ja så kan man male, glasere og gøre ved på dejen. Det at bager trylledejen gør også at de sammenæltede materialer bliver ét, og bliver meget mere bestandigt. Da Romerriget faldt, glemte man blandt andet kunsten at brænde tegl, men heldigvis var der nogle italienere fra det nordlige Italien kom på fidusen igen, og på den måde kom den brændte tegl ”tilbage” til Danmark omkring år 1100.

 

tegl

Teglstens farver

I Danmark er den overvejende del af det middelalderlige teglstensbyggeri opført i røde sten. Stenene blev fremstillet af rødler, der under brændingen kunne få meget vekslende nuancer, og facaderne har derfor ofte et rigt farvespil. En mindre del af stenene kunne blive næsten sorte, og er stedvis anvendt til mønstermuring. Rødler fandtes i rigelige og lettilgængelige mængder over det meste af landet, men regionalt har blåler, som ved brændingen bliver gult, været fremherskende. Gule munkesten har således stor udbredelse i Vendsyssel og i de østlige Limfjordsegne, hvor de gerne har en klar, jævn farve. Indblandet rødler har dog ofte medført, at stenene har fået en flammet orangerød toning, eksempelvis på Midtsjælland og egnen omkring Mariager Fjord.

 

Lokale geologiske jordbundsforhold har uundgåeligt haft afgørende indflydelse på teglbyggeriets fysiske fremtræden, men fra og med middelalderens sidste del importeredes også sten fra den tyske østersøkyst. Røde teglsten, som angiveligt stammer fra den nedrevne Skagen Sankt Laurentii, har stempler fra to lybske teglværker, og måske var det ligefrem umuligt at realisere den store købstadskirke uden import fra et velorganiseret udenlandsk teglværk. Det har muligvis alene kunnet betale sig at importere sten til større byggeopgaver. Ved opførelsen af landsbykirker og mindre tilbygninger var den lokale produktion formentlig tilstrækkelig, og når der både indgår røde og gule sten i enkelte byggerier i Nordvestjylland, på Fyn og Falster, er de givetvis fremstillet af lokalt ler. Det er dog ikke umuligt, at mindre partier af særlige teglsten til brug for mønstermuring er fragtet over lang afstand.

 

I renæssancen steg importen af teglsten, ikke mindst fra Nederlandene, hvorfra der blev fragtet små gule teglsten med en maksimumhøjde på 4,5 cm. Disse sten, ’mopper’, kendes i Danmark fra 1500-tallet anden del. Røde mopper er dog ikke ukendte, og indgår i Trinitatis Kirke, som Chr. IV påbegyndte 1636. Her er de bæltemurede facaders røde sten dog kunstigt farvet efter brændingen.

 

Igennem 1600- og 1700-tallet udgjordes også store dele af den hjemlige teglproduktion af gule sten, der ligesom de importerede mopper fik meget ringe højde; ofte benævnt "flensborgsten". Ligeledes i dag er gule sten dominerende i byggeriet, hvilket må ses i lyset af, at anvendeligt rødler til teglindustrien, er blevet næsten opbrugt.

 

Der findes i dag 15 teglværker i Danmark (2016).

 

tegl

Gl. Rye Kirke, Østjylland. Senmiddelalderlig facade af røde og mørkbrændte teglsten.

 

tegl

Tørring Kirke, Nordvestjylland. Senmiddelalderlig indermur af blandede røde og gule teglsten.

 

tegl

Trinitatis Kirke, København. Facade fra renæssancen af gule og indfarvede røde mopper.

 

tegl

De såkaldt "munk-på-nonne" teglsten.

 

tegl

Tegl kan bruges på mange måder...

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.394 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Toftholm GodsToftholm ligger ved Mørkøv Kirkeby i Mørkøv Sogn i Holbæk Kommune, Region Sjælland....
• Nyborg SlotMiddelalderkongedømmets regeringssæde, Nyborg, er trods mange senere ombygninger blevet...
• Gelskov GodsHovedbygningen ligger på et voldsted, der omkranses af Sallinge Å på to sider
Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Afstemning
Hvilket er det flotteste slot i DanmarkKommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!