Logo

Silkeborg Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Silkeborg Slot


Silkeborg Slot har ligget på en slotsholm nordøst for Silkeborgs nuværende centrum, hvor Gudenåen løber ud i Silkeborg Langsø. Man ved ikke, hvornår det ældste Silkeborg Slot blev bygget. Det blev nedrevet i 1726 efter at have været i forfald i en årrække.

Ejler Haugsted refererer i et foredrag i 1918 i Historisk Samfund til et brevregister fra 1558:

Stedet som Silkeborg stander på tilhørte engang i 14.Aarhundrede Alling Kloster ... og som var et temmelig stort Kloster...

... Med det gode eller med det onde har en Herremand paa Egnen, maaske Hr. Erik Mus, maaske en af hans Forfædre bemægtiget sig Næsset ved Aaens udløb i Langsøen og har bygget sig en af disse Fæster, hvorfra der, som Dronning Margrete siger i Januarforordningen af 1396 " skete overmåde lidt Ret.


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot 

Det mere end antydes, at det nærmest har været en røverborg.

Silkeborg blev i 1418 overdraget til Århus bispestol og var hovedsæde for bispegodset i den vestlige del af stiftet. De sidste seks biskopper i Århus, inden reformationen, var borgherrer på Silkeborg.

 

Silkeborg Slot

Udhugget sten fra Silkeborg Slot

 

Biskop Ulrik Stygge opførte en borg , ca. 30 x 14 m i sten, i to stokværk og med tårn. En mønt fra Erik af Pommerns tid, som er fundet i jorden i nærheden af fundamentet, kan indikere, at den er bygget i 1430'erne. Der har været piloteret, og det nederste stokværk har været hvælvet. Silkeborg var hovedsædet for bispedømmets besiddelser i den vestlige del af stiftet. I 1536 opførte kronen en trefløjet gård i bindingsværk og gjorde stedet til hovedsæde for det efter reformationen oprettede Silkeborg Len.

 

Topografen og historikeren Arent Berntsen skrev i 1656 Silkeborg er et velbygt, anseeligt og overmåde lystigt slot, liggende 4 mil vesten for Århus inde i landet på et synderligt smukt og belejligt sted med skov og mark såvel som mange ferske søer og åer: så godt, at Hans Kongelige Majestæt derfor har forbeholdt sig det til sin egen frihed og vildtbane.


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


Silkeborg Slot


 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 19.134 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her