Logo

Sorgenfri Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sorgenfri Slot

 

• Nordsjælland, Lyngby-Tårbæk Kommune, 12 km nord for København

— Adresse: Kongevejen 2, 2800 Kongens Lyngby. Telefon: 33 95 42 00

— Areal: 7.228 m2

— Slottet er lukket for offentligheden. Offentlig adgang til dele af park

— Opført 1756 på ældre fundamenter Ombygget 1791-94

— står i dag til rådighed for Dronningen som en Civillisteejendom.


 

Roskildebispens stærke borg, Hjortholm, hvis prægtige voldsted ved Furesøen endnu ses, blev indtaget og ødelagt under grevens fejde i 1534-36. Efter reformationen blev Hjortholm som alt andet kirkegods konfiskeret af kronen. Til Hjortholm hørte en afbyggergård, Møllestrup, ved Mølleåen nord for Kgs. Lyngby. Denne beskedne gård med fiskeret i Mølleåen blev i 1685 erhvervet af embedsmanden, vicekansler Michael Vibe. På sin jordlod på en højtliggende skråning opførte han et af Danmarks første landsteder. Vibes sommerhus blev efter hans død i 1690 erhvervet af Ulrik Fr. Gyldenløve, der i 1702 overlod ejendommen, nu kaldet Sorgenfri, til sin svigersøn, grev Carl Ahlefeldt. 

 

Arkitekt Francois Dieussart byggede i 1705 et nyt pompøst landsted for greven, et trefløjet barokanlæg, skalmuret med pilastre under et helvalmet tegltag. Fra bygningen førte en stadig bevaret alle ned til Fr. 2.'s gamle Kongevej nord for Lyngby.


Sorgenfri Slot er opført af hofbygmester Laurids de Thurah i 1756, samtidig med at Thurah var ved at opføre sit private landsted (Gl.) Holtegård få km mod nord. Thurah havde lidt svært ved at skelne mellem sine offentlige entrepriser og private byggeri og blev af Fr. 5. stillet til regnskab for sin anvendelse af byggematerialer tilhørende kongehuset. Måske var kongens anklager skyld i Thurahs tidlige død i 1759, kun 53 år gammel.


Sorgenfri Slot

 

Ahlefeldt døde i 1722 stærkt forgældet, og i 1730 kom Sorgenfri tilbage i kongehusets eje. Chr. 6. overlod i 1742 slottet som sommerbolig til sin søn, kronprins Frederik (5.). Kronprinsen indledte i 1743 en større ombygning af Dieussarts skalmurede landsted ved Laurids de Thurah. Denne lod forgården opføre i 1744 med staldbygninger, kavalerfløj og domestikbygninger. De to store vinkelformede fløje flankerer på fornem vis adgangsvejen til alleen op til slottet på bakketoppen. I 1756 blev den gamle hovedbygning nedrevet og året efter ved de Thurah erstattet med et nyt slot med markant mansardtag og spirprydet tagrytter.

Hovedbygningens nuværende klassicistiske præg skyldes dog en ombygning ved hofbygmester Peter Meyn i 1790. Samtidig omlagdes haven fra en regelmæssig fransk barokhave fra begyndelsen af 1700-tallet til den nuværende romantiske landskabshave i et smukt samspil med de omgivende kuperede skovarealer.

Meyn forhøjede den såkaldte damefløj fra Thurahs tid med en etage, og fløjen blev forbundet med hovedbygningen med en pergolabygning kaldet Blomstergangen. Hovedbygningens facader blev udstyret med midtrisalitter flankeret af rustikke kvadre. Risalitten mod den vestvendte alle fremhæves med balustrade over stueetagens indgangsparti og afsluttes foroven med en reliefudsmykket trekantfronton. Relieffrisen kaldet »Floras Triumf«, der var udført i stuk, blev i 1979 erstattet med en nøje rekonstruktion. Det originale kunstværk er i tidens løb på skift blevet tilskrevet alle tidens førende kunstnere: Wiedewelt, N.A. Abildgaard, Thorvaldsen og arkitekten Peter Meyn.

 

Sorgenfri Slot

Slottet set fra nordvest i 1865.

 

I 1790 tilhørte Sorgenfri arveprins Frederik, og slottet har siden været tillagt kongehusets sidelinier. Efter sit giftermål i 1933 flyttede arveprins Knud ind i kavalerfløjen. Ved Chr. 10.'s død i 1947 overtog prinsen hovedbygningen, hvor han boede til sin død i 1976. Hans enke, arveprinsesse Caroline Mathilde, døde i 1995. Deres søn, grev Christian af Rosenborg, bebor nu hovedbygningen.

 

Sorgenfri Slot

 

Efter Dronning Alexandrines død i 1952 fungerede slottet som bolig for Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde, der boede på slottet til deres død i henholdsvis 1976 og 1995. Damebygningen ved slottet beboedes i mange år af hans søn Christian, greve af Rosenborg og grevinde Anne-Dorte. I dag bor Prinsesse Elisabeth i Damebygningen.

 

Sorgenfri Slot

 

Sorgenfri Slot

Sorgenfri Slotshave er en fredfyldt skovklædt naturhave, beliggende umiddelbart ved Lyngbys handelscentrum. Som mange af de øvrige slotshaver blev haven sidst i 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet omlagt fra barokhave til et engelsk-romantisk anlæg med slyngede stier og mange små overraskelser, gemt mellem træerne.

 

Den Reserverede Have, som er den del af have, der ligger nærmest Sorgenfri Slot er forbeholdt Kongehuset og er som følge deraf lukket for publikum. Men det meste af haven er altid åben for offentligheden.

 

Sorgenfri Slot

Grotte i parken Sorgenfri slot

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 7.365 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her