Logo

Aggersborg vikingeborg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aggersborg vikingeborg

 

• Adresse: Aggersborgvej, Ved Aggersborg Kirke, Thorupvej 13, 9670 Løgstør. 99 66 92 00

 

 

Aggersborg er Danmarks største vikingeborg. Aggersborg ligger i Han Herred, ved Aggersund på nordsiden af Limfjorden.

Aggersborg vikingeborg 

Borgen har en indre diameter på 240 meter, og hele anlægget er langs voldgravens yderkant 288 meter bredt. Mellem volden og graven var et ca 8 meter bredt plant stykke. Graven var ca. 1,3 meter dyb, mens volden var ca. 4 meter høj. Volden var bygget af jord og tørv, afstivet og beklædt med egetræ. Øverst var der et brystværn af træ. Den nuværende vold er lavere end den oprindelige, den er opført i begyndelsen af 1990'erne, og den markerer blot, hvor det oprindelige anlæg lå. De fire hovedgader går, som ved alle de andre trelleborge, fra centrum af borgen og ud mod hvert sit verdenshjørne. De er ført gennem volden som tunneler for ikke at svække forsvaret af borgen. I hver fjerdedel af cirklen, hvor husene lå, løb flere små tværgader.

 

Anlægget er svært at datere, da der under det ligger en landsby med grubehuse og langhuse fra germansk jernalder. Men det er formentlig bygget nogenlunde samtidig med de andre trelleborge – højst sandsynligt omkring år 980 da Harald Blåtand og/eller Svend Tveskæg regerede landet. Borgen er bygget i løbet af 1 – 2 år og har kun været anvendt i omkring 5–20 år.

 

Med de 48 langhuse antages det, at der har været plads til op mod 5000 mand. Husene ligger med tolv langhuse i hver fjerdedel af cirklen. De er alle orienteret i retningen nord/syd eller øst/vest. Af de oprindelige træhuse er kun stolpehullerne tilbage. Deres indbyrdes placering, hældning og dimensioner samt viden om husenes udformning fra Cammin-skrinet, et husformet relikvieskrin, og husformede gravsten fra England, har givet viden til opførelsen af en rekonstruktion af trelleborgenes huse. Husenes konstruktion kaldes bulkonstruktion. Rekonstruktionen ligger ved Fyrkat. Husene havde buede tagrygge og buede langsider som et skib. De var 32,5 meter lange og 8,5 meter brede. De var opdelt i en lang midterhal på 19,5 meters længde med mindre rum i gavlene. Til opførelse af et enkelt af husene ved Aggersborg krævedes 66 store egetræer. Til hele bebyggelsen med trækonstruktionen i voldene og træ til husene har der været brugt omkring 5000 store egetræer.

 

Fra udgravningen af anlægget er fundet mange oldsager. Mange importerede luksusvarer er fundet – f.eks. fandtes der i det største hus perler af bjergkrystal og stumper af glaskander. I et stolpehul lå en sammenklemt guldarmring, det største guldfund i Danmark efter guldhornene. Guldarmringen er kopieret og kan ses på museet ved anlægget.

 

Aggersborgs beliggenhed – beskyttet og dog let tilgængeligt med skib – skal ses i lyset af, at Limfjorden på borgens tid var åben for sejlads i tre retninger: vest, øst som i dag, men dengang også mod nord gennem Sløjen. Muligvis har man måttet trække skibene forbi Løgstørgrunde. Desuden lå Aggersborg ved en af den ældgamle hærvejs tre passager over Limfjorden (der var også overgange ved Staun nord for Farstrup og en anden ved Lindholm Høje i Aalborg-forstaden, Nørresundby).

 

Aggersborg ligger altså strategisk usædvanligt godt placeret i et trafikknudepunkt, både for øst-vest og nord-sydgående trafik. Men der er stadig uvished om, om Aggersborg var et magtcenter til kontrol af handel og interne stridigheder eller det var en kaserne/træningslejr i forbindelse med Svend Tveskægs plyndringstogter til bl.a. England.

 

Aggersborg vikingeborg

 

Vikingeborgen Aggersborg

 

Fra vikingetiden er der i Danmark fundet 4 store ringborge, Trelleborg ved Slagelse, Nonnebakken ved Odense, Fyrkat ved Hobro og den kæmpestore Aggersborg ved Limfjorden.
De består af en stor cirkelrund vold der i Aggersborg omslutter 48 store langhuse.
Vikingeborgene er udført på samme tid, omkring 980-981 under Harald Blåtand, og blev opført på strategisk vigtige steder i riget.
Baggrunden for opførelse af ringborgene kan være en militær trussel fra det tyske kejserrige.
Borgerne har kun været anvendt i 5-20 år.

I Aggersborg, på nordsiden af Limfjorden, lå for mere end 1000 år siden Nordeuropas største vikingeborg.

Den cirkelrunde jordvold markerer den oprindelige vold            

 

Aggersborg vikingeborg

Billedet er fra udstillingshuset ved Aggersborg

 

Aggersborg målte indvendig 240 meter i diameter og rummede 48 store langhuse.
Rundt om vikingeborgen var der en voldgrav som var 1,30 m. dyb.
Imellem vold og voldgrav var der 8 meter plant stykke.
Husene var 32,5 meter lange og 8,5 meter brede, det antages der var plads til ca. 5.000 mand i borgen.

 

De fire hovedgader går, som ved alle de andre trelleborge, fra centrum af borgen og ud mod hvert sit verdenshjørne. De er ført gennem volden som tunneler for ikke at svække forsvaret af borgen. I hver fjerdedel af cirklen, hvor husene lå, løb flere små tværgader.    

 

Aggersborg vikingeborg

Billedet er fra udstillingshuset ved Aggersborg         .

 

Volden var ca. 4.meter høj, afstivet og beklædt med egetræ.
Imellem stolpekonstruktionen var der jordfyld og græstørv. Øverst var der et brystværn af træ.

 

Husenes konstruktion kaldes bulkonstruktion. 
Husene havde buede tagrygge og buede langsider. De var 32,5 meter lange og 8,5 meter brede. De var opdelt i en lang midterhal på 19,5 meters længde med mindre rum i gavlene. 

Til opførelse af et enkelt af husene ved Aggersborg krævedes 66 store egetræer. Til hele bebyggelsen med trækonstruktionen i voldene og træ til husene har der været brugt omkring 5000 store egetræer.

 

Aggersborg vikingeborg

Billedet er fra udstillingshuset ved Aggersborg

.
Aggersborg ligger beskyttet og dog let tilgængeligt med skib. Desuden lå Aggersborg ved en af den gamle hærvejs tre passager over Limfjorden.

Aggersborg ligger strategisk godt placeret i et trafikknudepunkt, både for øst-vest og nord-sydgående trafik. Men der er stadig diskussion om, om Aggersborg og de andre ringborge var magtcentre til kontrol af handel og interne stridigheder eller det var en kaserne/træningslejr i forbindelse med Svend Tveskægs plyndringstogter til bl.a. England, eller årsagen til byggerierne kan være en militær trussel fra det tyske kejserrige, som nok er det mest sandsynlige.
.

Af andre samtidige anlægsarbejder: Danevirke, grænsen mod det tyske rige, blev forstærket. En kæmpe bro blev bygget over Vejle Ådal syd for Jelling. De første handelspladser blev befæstede, fik kirker og blev til byer. Alle disse arbejder kan ses i sammenhæng med kong Harald Blåtands forsøg på at samle og kontrollere riget.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.902 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her