Logo

Enevælden 1660

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Enevælden 1660

I 1680 erne malede Peder Andersen Nordmand fire loftsmalerier forestillende de fire verdensdele Australien var endnu ukendt til audienssalen på Frederiksborg slot. Europa blev fremstillet som den græske gudinde af samme navn med enevoldskrone på

 

 

Enevælden 1660

Frederik 3.

 

Enevælden 1660

Dansk betegnelse for forfatnings-systemet absolutisme. Statsstyreformen blev indført i Danmark efter statsomvæltningen i oktober 1660. Ved omvæltningen blev tronen gjort arvelig for Fr. 3.'s efterkommere. Enevældens indførelse skal ses i lyset af svenskekrigene i slutningen af 1650'erne, hvor adelen og dens pligt til krigstjeneste mod skattefrihed svigtede totalt. Med enevælden blev nye grupper, først og fremmest borgerskabet, bragt til magten, og ejendomsretten til jord var ikke længere forbeholdt adelen. Kongeloven af 14. nov. 1665, verdens eneste nedskrevne enevældige forfatning, lagde styreformen i faste rammer, der var gældende indtil grundlovens gennemførelse den 5. juni 1849.

 

I årene fra 1660-1849 var styreformen i Danmark enevælde, hvor al magt og myndighed formelt lå hos den absolutistiske monark. Med indførslen af enevælde blev Danmark et arvekongedømme, det eneste lovfæstede i Europa. Ifølge den enevældige forfatning, Kongeloven fra 1665, havde kongen den samlede statsmagt som både lovgiver, regent og øverste dommer. I princippet kunne kongerne bestemme enerådigt, men de færreste gjorde det, for de støttede sig til rådgivere i form af ledende embedsmænd. I hele den enevældige periode var der ingen adskillelse mellem regeringen, administrationen og lovgivningen. Enevælden var under afvikling fra år 1847/1848, men som styreform i Danmark afskaffes den først formelt med Junigrundloven 5. juni 1849.

Enevælden 1660

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.757 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her