Logo

Et mellemspil i bindingsværk (1550-1700)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Et mellemspil i bindingsværk (1550-1700)

Lynderupgård

 

Helt for sig selv står renæssancetidens bindingsværksgårde. Anlæggene peger bagud i tid. Middelalderherregårdens beboelseshus var opført af lersten og bindingsværk, men traditionen blev opretholdt i bondegårdsbyggeriet, og også i en række herregårdsanlæg, hvor der ikke blev sparet på det svære egetømmer. Hver landsdel har sin fornemme repræsentant.

 

Jyske Lynderupgård på nordsiden af Hjarbæk Fjord tager prisen. Med et gammelt stenhus som udgangspunkt breder det trefløjede anlæg i grønt bindingsværk sig på en kvadratisk borgholm.

 

Bygningen er rejst i 1550'erne. Trekvart århundrede senere, 1635, opførte rigsadmiral Claus Daa en sjællandsk pendant, pragtgården Holmegård nordøst for Næstved. På Fyn er Fraugdegård syd for Odense opført i 1580'erne som et dobbelthus af samme type som Egeskov, men byggematerialet er bindingsværk, hvor idealerne i 1700-tallet har medført, at facaden mod gårdspladsen har fået tilføjet hvidpudset skalmuring og klassicistisk trekantgavl.

 

Endelig lod Ellen Marsvins mand Knud Rud den kønne Rudbjerggård på det vestlige Lolland opføre omkring 1606 som et trefløjet bindingsværksanlæg, hvoraf kun hovedhuset med muret trappetårn er bevaret.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.895 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her