Logo

Etage

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Etage

 

Etage: Jfr. stokværk - tegning af trappe til næste etage / sal.

 

En etage er et udtryk for et lag af et hus, parallelt med udtrykket sal.

I Danmark benævnes stueetagen (den der tilnærmelsesvis er i niveau med terrænet) normalt ikke med nummer (men i givet fald 0), og den ovenpå som første etage eller første sal.

 

I udlandet findes afvigende måder at benævne etageniveauer på. Bl.a. skal man være opmærksom på at der inden for samme og nærliggende sprog bruges forskellige benævnelser. I det meste af Europa inkl. Storbritannien, Spanien og Portugal har man samme nummerering som i Danmark, startende med et niveau der referer til gadeplan og første ovenliggende etage nummeret som første eller 1. Men i andre engelsk- og spansktalende lande kan det variere. I Letland benævnes stueetagen altid som første etage. I Hongkong, Mexico og Brasilien er nummereringen lig den i det hhv. engelske, spanske og portugisiske i Europa. Men eksempelvis i USA og Peru kan man både med ground floor/planta baja og first floor/primer piso omtale stueetagen og første etage over benævnes eks. second floor.

 

Niveauer under jorden kaldes normalt også etager (kælderetager) og beregnes nedad efter deres placering i forhold til stueetagen. Det vil sige at etagen lige under stueetagen er første kælderetage, og etagen nedenunder denne er anden kælderetage.

 

I ældre dansk ses også betegnelsen stokværk om antallet af etager, men korrekt set er stokværket den bærende del af gulvet på en etage i et bindingsværkshus.

 

De fleste elevatorer er inddelt i S for stueetage og 1, 2, 3 osv. for ovenliggende etager samt eventuelt -1, -2, -3 osv. for underliggende etager. Enkelte steder ses dog grundetagen angivet som 1.

 

Enkelte steder ses også supplerende udtryk som mezzanin, entresol og beletage, der oftest er indskudte halvetager der er bygget for at få flest mulige bygningslag når der var restriktioner på hvor mange etager man måtte bygge. Disse har ofte været lavloftede med en balkonlignende opbygning, og har visse steder været forbeholdt tjenestefolk til huset.

 

Etage

Forskudt etage

Etage forskudt i forhold til øvrige etageniveauer, typisk en halv etagehøjde

 

 

Etage

3 etage, køjeseng

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 812 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AsmildklosterAsmildkloster lå lige øst for Viborg med en smuk udsigt over Søndersø, byen. I 1907...
• AalstrupAalstrup er en gammel hovedgård, som nævnes første gang i 1428 og var en avlsgård under...
• RefsnæsRefsnæs tilhørte i mere end 200 år slægten Seefeld. Refsnæs var en af de første...
Afstemning
Hvilket slot er Danmarks flotteste?

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Fortæl dine venner om os