Logo

fransk landskabsstil

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

fransk landskabsstil

Slotshaven i Versailles.

 

Det var franskmanden André le Notre (1613-1700) forbeholdt at indføre denne, idet han nemlig grundlagde den såkaldte franske havestil. Denne var beslægtet med den italienske og udmærkede sig ved en ofte endog i enkeltheder gennemført symmetri, men adskilte sig fra den italienske derved, at man til disse haveanlæg udsøgte et nogenlunde fladt terræn.

 

De naturskønne omgivelser, som gjorde de italienske haver så smukke, manglede her, og den virkning, der tilsigtedes, søgte man at nå gennem storslået enkelthed i selve anlægget og ved udsmykning af haven med fontæner, vandspring, skulpturarbejder og mindre havebygninger efter datidens smag. Karakteristisk for den franske havestil, i modsætning til alle tidligere stilarter, er de storslåede perspektiver, som udmærker denne, og som det flade terræn særlig indbød til.

 

Man kan således ikke godt tænke sig noget mere imponerende end hovedperspektivet i slotshaven ved Versailles (billede); ved begge sider begrænses det af store træer, man overskuer det pragtfulde parterre med de kæmpemæssige fontæner og mange skulpturer samt i baggrunden den store kanal, omgivet af alléer.

 

fransk landskabsstil

Bernstorff Slotshave blev anlagt i slutningen af 1760’erne i fransk rokokostil

 

fransk landskabsstil

Buehække

 

I det franske anlæg anlagdes nærmest slottet terrasser med blomsterparterrer, indfattede af buksbom og med fritstående mindre træer eller buske, som blev klippet i regelmæssige former. Parterrets form rettede sig efter bygningens hovedfacade og var som oftest to til tre gange længere end denne, men kunne også, når forholdene krævede det, være af samme længde (billede). Ved siderne af parterret anlagdes gange, ofte indfattede af høje hække og med vinduelignende åbninger i den indvendige hæk, således at man fra gangen kunne se ind over parterret. Ofte var hækkene klippede, som næste billede viser. De lige, af høje hække indesluttede gange samt alléerne ved havens ydersider udstrålede ofte regelmæssigt fra en større rundkreds, i hvis midte der anbragtes en pavillon, en statue, et springvand eller lignende. Havens grænse dannedes af en mur, hæk eller anden tæt plantning for derved at skjule de omgivende landskaber; alt inden for havens område var påtrykt et kunstlet arkitektonisk stempel, og naturskønheden måtte skjules for ikke at fremkalde disharmoni.

 

Udsigt til det omgivende terræn var derfor kun tilladt for enden af en allé, hvor der i så fald skulle være udsigt til en kirke, et slot eller en anden monumental bygning. Foruden hækkene klippedes også allétræerne og de fritstående træer og buske i kunstige former, navnlig var pyramideformen hyppig. I den franske havestil var slottet hovedsagen, og haven var kun til for at give dette så harmoniske og flatterende omgivelser som muligt; den menneskelige kunst var sat i højsædet med ringeagt for alt, hvad der kun var naturskønhed.

 

Den franske havestil vandt hurtig stor udbredelse over hele den civiliserede verden, såvel i større som i mindre haver, men det skulle ikke vare længe, før omslaget kom. Til trods for den uhyre pragt, der udfoldedes, og til trods for den glimrende totalvirkning, som måtte gøre indtryk på enhver besøgende, der første gang så et sådant anlæg, kunne det ikke undgås, at haver i fransk stil i længden virkede trættende og monoton. Når ikke de brede, snorlige veje blev oplivet af en broget skare besøgende, gjorde anlægget et øde og trist indtryk. Hertil kom, at de franske haver var uhyre kostbare at anlægge, ligesom det varede flere år, før hækkene og de øvrige plantninger voksede til, således at haven kunne få den tilsigtede karakter, og når plantningerne endelig var blevet store, varede det ikke længe, før de kunstig formede træer og buske snart her, snart der begyndte at gå ud og måtte erstattes af ny.

 

Se også; engelsk landskabsstil

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.727 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Er solceller en klam fidus og bondefangeri?
Effektiv reklame - klik her