Logo

italiensk landskabsstil

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

italiensk landskabsstil

 

I det 16. århundrede ved renæssancetiden opstod i Italien den såkaldte italienske havestil. Oldtidens symmetriske og regelmæssige linjer bibeholdtes; men da haverne i reglen blev anlagt på bjergskråninger, var der rig anvendelse for terrasser med prægtige balustrader og søjlehaller eller lave hække, som ikke hindrede udsigten. De fleste steder fandtes der rigeligt med vand, som benyttedes til kaskader, fontæner og springvand. Udgravningen af de talrige statuer fra Roms glansperiode gav let adgang til at smykke haverne med disse kunstskatte, som – i forbindelse med de i marmor udhuggede balustrader og søjlehaller – bevirkede at de italienske haver ofte mere lignede en kunstsamling end en have. I begyndelsen af denne periode synes man at have fortsat med at klippe træerne i forskellige former, men man fraveg senere denne regel.

 

Piro Ligerio, død 1583, en fremragende italienske kunstner på haveanlægsområdet, skal være den første, som i et af ham udført anlæg ved Villa d'Este, i nærheden af Rom, lod træerne vokse frit.

Den arkitektoniske og plastiske udsmykning i forbindelse med naturligt voksende træer var altså det, der i hovedtrækkene karakteriserede den italienske havestil i henseende til selve anlægget, men en særlig tiltrækning fik disse haver ved deres overordentlig naturskønne omgivelser. Udsigterne over det mørkeblå hav eller over dalene og bjergskråningerne i forbindelse med de skønne marmorarbejder og stilfulde anlæg udgjorde en så tiltalende forening af natur og kunst, at den uundgåelig måtte aftvinge enhver udelt beundring.

 

Havekunst ville længe ikke slå rod nord for Alperne, og da den endelig begyndte at vinde fodfæste der, var den oprindeligt rene og smukke italienske havestil blevet belemret med så mange udskejelser og latterlige snurrepiberier, at der i høj grad tiltrængtes en reform.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.357 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her