Logo

kinesisk pavillon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

kinesisk pavillon

Den Kinesiske Pavillon, Søndermarken

 

kinesisk pavillon

Det "kinesiske" lysthus

 

I parken bag Brede Hovedbygning står en nyrenoveret pavillon i kinesisk stil. Pavillonen er fra omkring 1790, og et naturligt tilbehør til den tidlige engelske inspirerede romantiske have, som blev anlagt i Brede i forbindelse med etatsråd Peter van Hemerts nyopførelse af sin herskabelige sommerbolig 1795 – 1797.

Dog er pavillonen ikke opført til Brede i sin tid, men til et landsted for en anden af periodens rige købmandsfamilier, muligvis familien de Conick på ”Dronninggård” ved Furesøen.

Arkitekten bag pavillonen er muligvis arkitekten Andreas Kirkerup, der også tegnede Brede hovedbygning, og som står bag flere danske kinesiske huse og pavilloner. Mest kendt er ”Det kinesiske lysthus” i Frederiksberg Have. Nationalmuseet fik pavillonen som gave i 1971, og det har siden da stået i Brede.

 

kinesisk pavillon

Det "kinesiske" lysthus indvendigt

 

Interiør i det "kinesiske" lysthus

Fotoet viser det gennemført udsmykkede rum: Loftet er fladt med ”bambus”-netværk. Der er friser på væggene, symboler på panelerne og kinesiske skrifttegn på de rektangulære felter.  Centralt er fire store vægmalerier, muligvis udført af Erik Paulsen, der havde malet andre vægdekorationer for bygherren af ”Dronninggård” på Næsset.

Maleriernes motiver er hentet fra et kinesisk værk ”Kêng tschi t’u” (”Billeder af agerbrug og silkefremstilling”), fra 1210 af forfatteren Lou Schou. Alle bogens billeder er ledsaget af digte, gennem hvilke der berettes om bøndernes slidsomme og nyttige liv på landet.

I pavillonens dekorationer er arbejdsgengivelsen ændret i retning af scener for familieidyl. Mange af pavillonens træk er tilsvarende hentet fra en engelsk forlægsbog til europæiske kineserier. Sådanne bøger var meget anvendt i perioden.

 

kinesisk pavillon

 

Den kinesiske pavillon i Potsdam er en havepavillon opført af Frederiks den Store mellem 1755 og 1764. Pavillonen er opført i en blanding af rokoko og kinesisk arkitektur. Pavillonen blev benyttet til små sociale arrangementer.

Potsdam er hovedstaden i delstaten Brandenburg. Byen ligger sydvest for Berlin i Tyskland.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 673 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• nicheFordybning ofte med buet afslutning i mur eller væg. Ovn niche er uhyre almindelige til...
• Sønderskov HovedgårdSønderskov er omtalt i kilder fra 1400-tallet. Sønderskov rummer i dag et kulturhistorisk...
• Kaalund Kloster Kaalund Kloster eller Kalundborg Slots Ladegård ligger i Vor Frue Sogn, Kalundborg...
Afstemning
Hvilket slot er Danmarks flotteste?

Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Afstemning
Hvilket slot har du set indvendigt?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken herregård er Danmarks flotteste?Fortæl dine venner om os