Logo

Palæ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Palæ

Lille Marselisborg i Århus er et eksempel på et flot pålæ i Aarhus.

 

Et palæ (af fransk, palais og oprindeligt latin, palatium = palads) er på dansk betegnelsen for adelens eller det højere borgerskabs bybolig til vinterbrug. I sjældnere tilfælde anvendes det også om kongelige residenser, fx Prinsens Palæ i København. Et palæ er typisk en bygning i to eller tre etager.


Palæ: En monumental bygning, ofte beliggende i en by. Begrebet er afledt af Roms Palatinerbjerg med Cæsars slot Middelalderbegrebet palatium dækker beboelseshuset i et flerfløjet borganlæg (fx Dragsholm på Sjælland).


I Italien betegner begrebet Palazzo et palads, efterhånden adelens og fyrsternes fornemme boliger i byerne. Herhjemme bliver betegnelsen også anvendt om barokkens og rokokoens palæinspirerede herregårdsbygninger (fx Nysø, Ledreborg, Lerchenborg på Sjælland).

 

I bogen Københavnske palæer fra 1967 defineres et palæ som:

Det er et grundmuret byhus, som ved sin størrelse og arkitektur - såvel ydre som indre - skiller sig fra de mere beskedne hustyper, og som er opført udelukkende som privatbolig for en enkelt mand med familie og husstand i modsætning til etagehuset beregnet til flere familier, som kun har trappen til fælles.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.258 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Statsministeren får job i udlandet siger rygterne.


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her