Logo

Palæ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Palæ

Lille Marselisborg i Århus er et eksempel på et flot pålæ i Aarhus.

 

Et palæ (af fransk, palais og oprindeligt latin, palatium = palads) er på dansk betegnelsen for adelens eller det højere borgerskabs bybolig til vinterbrug. I sjældnere tilfælde anvendes det også om kongelige residenser, fx Prinsens Palæ i København. Et palæ er typisk en bygning i to eller tre etager.


Palæ: En monumental bygning, ofte beliggende i en by. Begrebet er afledt af Roms Palatinerbjerg med Cæsars slot Middelalderbegrebet palatium dækker beboelseshuset i et flerfløjet borganlæg (fx Dragsholm på Sjælland).


I Italien betegner begrebet Palazzo et palads, efterhånden adelens og fyrsternes fornemme boliger i byerne. Herhjemme bliver betegnelsen også anvendt om barokkens og rokokoens palæinspirerede herregårdsbygninger (fx Nysø, Ledreborg, Lerchenborg på Sjælland).

 

I bogen Københavnske palæer fra 1967 defineres et palæ som:

Det er et grundmuret byhus, som ved sin størrelse og arkitektur - såvel ydre som indre - skiller sig fra de mere beskedne hustyper, og som er opført udelukkende som privatbolig for en enkelt mand med familie og husstand i modsætning til etagehuset beregnet til flere familier, som kun har trappen til fælles.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.071 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her