Logo

pilaster

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

pilaster


En flad søjle (fransk pilastre, italiensk pilastro af latin pila "en pille"), der bruges som dekoration på en mur. Pilasteren kan have funktion som støtte af andre dele af bygningen, men som regel er den kun til dekoration.

 

Pilastre: Søjlelignende fremspringende murpiller, hvis formål er af dekorativ art for at illudere klassiske søjler (fx Sandbjerg i Jylland, Gavnø på Sjælland og mange flere).

 

Pilaster er en vægpille, en halvpille, som kun for delvist springer frem fra murfladen. Den er firkantet i modsætning til halvsøjlen; den har basis, skaft og kapitæl og retter sig stilmæssigt efter de anvendte søjler og piller.

 

Skaftet er ofte delt ved rifler eller fyldninger og dekoreret med ornamenter. Pilasteren tjener til forstærkning af mure eller til understøttelse for arkitrav, bjælkeloft eller hvælvinger; ofte anvendes den som dekoration for at bryde en død flade. Pilasteren bliver oftes i dag anvendt som pynt, da man nu til dage har bedre og nemmere metoder til at gøre konstruktionerne stærke.

 

pilaster

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.862 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her