Logo

sandsten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

sandsten

 

Sandsten: Natursten bestående af sammenkittet sand. Oftest med enten kalk eller med kisel som bindemiddel. Sandsten kan være grålig, gullig, rødlig, violet. Sandsten fra Nexø på Bornholm, Nexøsandsten, er violetfarvede. Sandsten bruges ofte til fint udhuggede dekorative bygningsdele, men kan også bruges til selve murværket. (fx Lerchenborg på Sjælland, Langesø og Margård på Fyn, Nørholm i Jylland).

 

Sandsten er oprindeligt aflejret (sedimentært) sand (typisk i havbund), senere sammenpresset og hærdet og kan have farverne grå, gul, rød og hvid. Sandsten består hovedsagelig af feldspat og kvarts, og bindemidlet mellem sandkornene er typisk kalcit, ler og silikat.

Den høje del af Frihedsstøtten i København er af Nexø Sandsten, der er den ældste sedimentære bjergart i Danmark.

 

sandsten

 

sandsten

Overordnet har sandsten i den rigtige kvalitet en brudstyrke, som er to-tre gange højere end brudstyrken for betonsten. Det vil sige, at en tre cm tyk sandsten har samme brudstyrke som en seks-syv cm betonsten.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.278 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her