Logo

Bjørnkær Voldsted

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bjørnkær Voldsted

Tårnfundamentet med brønden


● Gersdorffslundvej, 8300 Odder

 

Bjørnkær er et middelalderligt voldsted i (Gosmer Sogn, Hads Herred) ligger i Vandmose Skov ca. 2 km vest for Hov og ca. 8 km sydøst for Odder. Bjørnkær er et af de største og bedst bevarede voldsteder i Århus Amt. Voldstedet er i dag dækket af løvtræer, men takket være et stort plejearbejde og afgræsning med får, er det nemt at se hvor voldene oprindelig har været. Voldstedet, som Nationalmuseet udgravede i 1930, består af to næsten firkantede borgbanker, som adskilles af en ca. 5 m bred vandfyldt grav.

 

 

Borgen menes at være opført engang i 1200-tallet. I de fredeligere tider som fulgte i 1300-årene mistede borgen sin funktion, og den har sikkert fået lov at forfalde.

 

De skriftlige kilder beretter intet om borgens tidlige historie. Først i 1427 nævnes at enken efter Niels Kalf overgav gården til bispen i Århus. Sidste gang Bjørnkær nævnes er i 1509, hvor stedet underlægges gården Porsborg, som menes at være forløberen for det nuværende Gersdorffslund, der ligger 700 m fra Bjørnkær Voldsted.

I brønden ved Bjørnkær har man fundet hvad der kan tolkes som det ældste destillationsapparat i Norden. Fundene fra Bjørnkær er udstillet på Odder Museum.

 

Bjørnkær Voldsted

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.076 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du solceller?Effektiv reklame - klik her