Logo

Herme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Herme

 

Herme: En søjle eller en pilaster, hvori indgår overkroppen af en menneskelig figur hvilende på en omvendt tilspidset murpille. opkaldt efter guden Hermes (fx Lystrup, Sjælland, og Harritslevgård, Fyn, samt ikke at forglemme hermespilastrene på den utilgængelige fynske Rønninge Søgårds fornemme portal fra 1596)

 

Herme, (efter den græske gud Hermes), hos oldtidens grækere en ofte ganske primitivt udformet pæl af træ, efterhånden også af sten, som øverst havde et skægget mandshoved, på midten en fallos og sommetider to groft tilhugne armstumper. I Athen var de ondtafværgende hermer opstillet ved vejkryds og foran mange huse, og det opfattedes som en alvorlig gudsbespottelse, da nogle ballademagere, heriblandt antagelig Alkibiades, under en natlig fest i 415 f.Kr. knuste mange af hermerne.

 

Med den hellenistiske og romerske portrætkunst blev det almindeligt at placere buster på glatte sokler ("hermer"), en skik, som har holdt sig op til nutiden. Da portrætterne af digtere og filosoffer var opstillet i biblioteker, blev der også fremstillet dobbelthermer, to ansigter med fælles baghoved, fx af Hesiod og Vergil, en græker og en romer, der begge har skrevet digte om landbrug. I arkitekturen har man siden renæssancen benyttet pilastre, der øverst er udformet som både mandlige og kvindelige buster eller halvfigurer. I Danmark finder man ofte denne type hermer på 1500- og 1600-tallets prædikestole og altertavler, udformet som allegoriske personifikationer af forskellige dyder; se også atlant.

 

Herme

 

Hermes med hermesstav, skålformet petasos (hat/hjelm), khlamys (kappe) og pung. Romersk marmorkopi af græsk original, udstillet på Vatikanmuseet.

 

Hermes er handelens, købmændenes og tyvenes gud i græsk mytologi. Hermes' symbol er enten bevingede sko eller en vinget stav, ofte omslynget af slanger. Derudover ses han ofte med en heroldstav.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.503 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken byggestil synes du bedst om?
Effektiv reklame - klik her