Logo

lisen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

lisen

 

Lisen (af latin licium, fransk lisse, "tråd", "bånd"): En flad murpille, som kun træder lidt frem fra murfladen og optræder på facader som højt relief. Hjørnelisen går omkring bygningens hjørner. Den almindelige ørelisen afsluttes foroven med ører, i virkeligheden en klassisk jonisk søjleafslutning (fx Gavnø, Sjælland).

 

lisen

 

Lisen kaldes i bygningskunsten en flad, svagt fremtrædende pilaster, der adskiller sig fra en almindelig pilaster ved at den er uden kapitæl. Er lisenen forsynet med en rektangulær udvidelse i de øverst hjørner, kaldes den en ørelisen.

 

Lisener forekommer hyppigt i romanske kirkebygninger, hvor de anbringes på bygningshjørnerne og på facaderne med bestemte mellemrum. Nedadtil hviler lisenen på soklen, opad bærer de romanske lisener gerne en under gesimsen løbende buefrise. Ofte er lisener mere af dekorativ end af konstruktiv betydning, men den kan dog tjene til at styrke muren på det sted, hvor hvælvingerne yder et tryk, mens samtidig en pilaster eller en søjle indvendig anbringes for at støtte og bære hvælvingen.

 

I gotikken bliver lisenen til en stræbepille. I senbarokkens (rokokoens) tid kom lisener igen på mode, men således at den blev underordnet søjlen og pilasteren i datidens arkitektoniske rangfølge og kun blev brugt på palæfacadernes mindst betonede mellempartier. I Danmark var det Nicolai Eigtved, der gjorde lisenestilen populær. På rokokobygninger af mere borgerligt tilsnit kunne de få lov til at dominere hele facaden eller risalitterne.

 

Ørelisenerne vendte kortvarigt tilbage i arkitekturen som del af palæstilen omkring år 1900.

 

Eksempler på rokokobygninger med lisener

Amalienborg

flere bygninger i Frederiksstaden

Gavnø

Kastrupgård

Eigtveds Pakhus

Søkvæsthuset

Kongegården

Kaalund Kloster

Sandbjerg Gods

Augustenborg Slot

Gråsten Slot

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.092 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her